09:04:36 29.03.2024
Stiri

Opoziția parlamentară CRITICĂ intenția guvernării de aproba AMNISTIA FISCALĂ: „Are mai multe semne de întrebare”, „Proiect cu interese” și „După Rezoluția PE, vor să-și rezolve problemele legate de legalizarea banilor obținuți ilegal”

Politică 26.07.2018 11:11 Vizualizări2029 Autor: Ziarul National
Opoziția parlamentară CRITICĂ intenția guvernării de aproba AMNISTIA FISCALĂ: „Are mai multe semne de întrebare”, „Proiect cu interese” și „După Rezoluția PE, vor să-și rezolve problemele legate de legalizarea banilor obținuți ilegal”


Opoziția parlamentară se declară împotriva unor proiecte de legi care figurează pe ordinea de zi a ultimelor ședințe de Parlament din această sesiune legislativă, fiind vorba în special de pachetul de legi anunțat ca „reformă fiscală”.

Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, susține că acest pachet de legi a ajuns abia alaltăieri în Parlament și că, printre câteva lucruri bune, cum ar fi stabilirea cotei unice de 12% a impozitului pe venit pentru persoanele fizice, sunt strecurate și proiecte „cu multe semne de întrebare”.

Liberalul acuză că e vorba de „proiecte cu interese” care, de regulă, sunt puse la vot în ultimele ședințe ale sesiunii parlamentare și că guvernarea a decis „să-și facă de cap” și „să-și rezolve problemele”, după ce Parlamentul European a cerut suspendarea finanțării pentru R. Moldova.

Ghimpu a amintit astăzi că proiectul privind amnistia fiscală a mai fost propus anterior în grabă Parlamentului și prevedea legalizarea „banilor nedeclarați care au fost obținuți ilegal”.

Și socialiștii, care au părăsit în semn de protest ședința de astăzi a Parlamentului, pun la îndoială sinceritatea reformei fiscale. Șefa PSRM, Zinaida Greceanîi, a declarat astăzi că „amnistia fiscală are mai multe semne de întrebare”. Potrivit socialistei, deși aceasta prevede că nu vor putea beneficia de declararea voluntară a bunurilor funcționarii public care au deținut funcții publice după anul 2009, „întrebarea este: dar rudele, dar persoanele afiliate acestora?”.

„Este o portiță clară știți și Dvs. pentru ce”, a acuzat Greceanîi.

CITIȚI și Guvernul a AVIZAT pachetul de legi care prevede micșorarea impozitului pe venit și majorarea scutirii personale. Persoanele fizice pot declara VOLUNTAR bunurile nedeclarate anterior

Amintim că proiectul privind decriminalizarea infracţiunilor economice, amnistia fiscală și legalizarea bunurilor şi capitalurilor a fost înregistrat în Parlament la finele anului 2016, dar a fost retras ulterior, urmare a criticilor din partea societății civile și a partenerilor externi. Acum, acesta se regăsește în reforma fiscală anuntață marți de către premierul Pavel Filip.

Potrivit unei analize a Transparency International Moldova, dacă aceste proiecte vor fi aprobate, „Programul Republicii Moldova cu FMI, precum şi dialogul între autorităţi şi FMI, ar putea avea de suferit urmare a promovării politicilor care pot submina construcţia bugetară şi stabilitatea finanţelor publice pe o perioadă mai lungă de timp”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md