Următoarea ședință în dosarul Șor, programată pentru 8 august

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Din luna februarie, când dosarul de condamnare a fostului președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii, Ilan Șor, primar de Orhei, a fost transferat la Curtea de Apel Cahul, au avut loc două ședințe de judecată. Într-un răspuns al instanței pentru IPN se menționează că examinarea cauzei penale se află la etapa cercetării judecătorești, iar următoarea ședință este planificată pentru data de 8 august. Instanța mai precizează că „legislația nu prevede limite concrete de examinare a cauzei, însă impune ca durata examinării să se încadreze într-un termen rezonabil”.

De la condamnarea lui Ilan Șor pentru cauzarea de prejudicii statului prin înșelăciune și abuz de încredere a trecut mai bine de un an. Judecătoria Chișinău, oficiul Buiucani, a emis pe 21 iunie 2017, o hotărâre prin care actualul primar de Orhei a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare. În aceeași zi, Ilan Șor a fost eliberat din arest la domiciliu, iar până la pronunțarea sentinței definitive se află sub control judiciar.

Sentința primei instanțe a fost atacată în instanța de apel atât de procuror, cât și de avocații inculpatului și de reprezentantul SA Banca de Economii. Dosarul a ajuns la Curtea Apel Chișinău abia după șase luni, invocându-se traducerea acestuia din română în rusă, iar în februarie a fost strămutat la Curtea de Apel Cahul. O decizie în acest sens a fost luată de Curtea Supremă de Justiție la cererea lui Ion Pleșca, președintele Curții de Apel Chișinău.

În răspunsul pentru IPN, Curtea de Apel Cahul menționează că dosarul penal în privința lui Ilan Șor a parvenit pentru a fi judecat în ordinea procedurilor de apel de către instanța de apel din Cahul pe 12 februarie 2018. Potrivit datelor din Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor, cauza penală a fost înregistrată pe 13 februarie. A fost pusă pe rol și până în prezent au avut loc două ședințe. Următoarea ședință este planificată pentru 8 august, ora 11.00. Cauza penală este judecată de un complet de judecători în următoarea componență: Nina Veleva, Evghenii Dvurecenschii și Vitalie Movilă, ultimul fiind și președinte al completului.

Anterior reprezentanții PAS, PPPDA și PLDM declarau că motivele transferării dosarului lui Ilan Șor la Curtea de Apel Cahul nu sunt credibile. Potrivit lor, acest lucru s-a făcut inclusiv pentru ca presa să nu poată ajunge la ședințele de judecată de pe acest caz.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...