Instruire în domeniul egalităţii de gen pentru efectivul Armatei Naţionale

Ministerul Apărării, împreună cu UN Women Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor), a dat start unui ciclu de instruiri în domeniul egalităţii de gen pentru efectivul militar şi civil din cadrul Armatei Naţionale.

Prima şedinţă, la care au participat membrii Grupului coordonator în domeniul gender din Ministerul Apărării, jurişti, psihologi şi specialişti în resurse umane, a avut loc miercuri, 25 iulie, la sediul instituţiei de apărare.

În cadrul activităţii, efectivul militar şi civil a studiat noţiuni generale despre  egalitatea de gen, stereotipurile legate de rolul femeilor în sectorul de securitate și apărare, violența pe criteriu de gen (violența domestică și violența împotriva femeilor), cadrul legal național în domeniu, precum şi violența pe criteriu de gen în conflictele armate.

De menţionat că în anul curent, activități similare de instruire vor fi organizate în toate garnizoanele Armatei Naţionale.

Ciclul de instruiri în domeniul egalităţii de gen se desfăşoară în baza Memorandumului de înţelegere între Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi UN Women, semnat în luna iulie curent.

Activităţile fac parte din Programul naţional de implementare a Rezoluţiei 1325 a Consiliului de Securitate al ONU privind femeile, pacea şi securitatea pentru anii 2018-2021 şi Strategia pentru asigurarea egalității între femei și bărbați în Republica Moldova pe anii 2017-2021.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.