/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

/VIDEO/ Ce spun angajații grădinițelor din municipiu despre adaosul de 500 de lei la salariu

missing
25 iulie 2018, ora 19:02

Doamna Olga lucrează de-o viață în bucătăria grădiniței. Și-a petrecut aici 28 de ani, printre cratițele grele și căldura înădușitoare.

„Uite așa le ridic de pe plită și le trag aici, de una singură. Dar pe cine să rogi?”, spune Olga

Femeia spune că pregătește mâncarea de una singură, pentru că a doua bucătăreasă a plecat din cauza salariului prea mic. Din septembrie, aceasta ar urma să primească 2500 de lei, o leafă prea mică, în comparație cu volumul enorm de muncă și reponsabilitatea imensă.

Nu vor, nimeni nu vrea. Întrebăm de cine putem să vină să lucreze, pentru că miza este închiderea grădiniței. De lucru este foarte mult și pentru 2500 de lei… Este foarte puțin. Cum eu sunt pensionară, eu mă voi obișnui. Dar cei tineri nu vor veni în loc, nici măcar cu acești 500 de lei pe care îi adaugă, dacă vor fi adăugați”, spune Olga David, bucătăreasă.

Pe lângă lipsa bucătarilor, în multe grădinițe din capitală este nevoie și de ajutori de educatori, iar o parte din cei care activează în această funcție sunt cu gândul la plecare. Printre ei este și Daniela. Tânăra muncește în calitate de ajutor de educator la o grădiniță din capitală și spune că adaosul la salariu nu o motivează să rămână aici.

“Tot e puțin. – Și ce ai să faci? Rămâi sau… – Nu, plec. – De ce? De atâta că-i obositor cu 2000 să lucrezi”, afirmă Daniela Născurtă, ajutor de educator.

Lucrătorii grădinițelor spun că așteaptă majorări și mai mari.

“La noi totu-i scump, dar acești 500 de lei nu cred că o să schimbe foarte mult”, răspunde bucătăreasa.

“Cu un copil mic la gazdă, nu-ți ajunge”, a spus Doina Ciobanu, ajutor de educator.

“Nu chiar ne schimbă cu acești 500 de lei, dar… supraviețuim, cum s-ar spune. Vrem ceva mai bine”, spune Ana, spălătoreasă.

Directorii de grădinițe confirmă că se confruntă cu o lipsă acută de cadre. În opinia lor, criza de personal nu se va ameliora datorită suplimentului salarial de 500 de lei.

“Sigur că este foarte puțin pentru oameni, chiar și 2500 să aibă salariul pentru un muncitor auxiliar, tot e puțin. Și de aceea, lumea nu vrea să vină la serviciu, adică chiar săptămâna trecută s-a concediat doamna spălător de veselă”, a declarat Lilia Manoli, directoare de grădiniță.

Reprezentanții sindicatelor salută decizia de acordare a adaosului, dar insistă pe o creștere a salariilor pentru toți angajații din sistemul de învățământ, nu doar din treapta preșcolară.

“Ne punem mari speranțe în adoptarea Legii salarizării sectorului bugetar, în care noi credem că se va opera o majorare pentru toți angajații din ramură. Aici suntem în proces de negociere cu partenerii și sperăm că cuvântul nostru va fi auzit”, a spus Ghenadie Donos, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei.

Pe parcursul anului de studii curent, grădinițele din Chișinău s-au confruntat cu un deficit de peste 1000 de angajați, cu cele mai multe locuri vacante pentru educatori, ajutori de educatori și bucătari. Salariul mediu lunar al acestora este de 1200 de lei, față de 4000 de lei cât primește, în medie, un bugetar. Ultima dată, salariile angajaților din grădinițele municipiului s-au majorat in septembrie, anul trecut, cu câteva sute de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram