Acord de colaborare între CNA şi ANI privind prevenirea și combaterea comună a corupției în sectorul public

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Centrul Național Anticorupție și Autoritatea Națională de Integritate au semnat un Acord de colaborare privind consolidarea eforturilor ambelor instituții în domeniul prevenirii și combaterii corupției în sectorul public. Potrivit documentului, părțile își propun să intensifice colaborarea instituțională care va asigura un mecanism eficient de creștere a încrederii societății în faptul că entitățile și agenții publici își îndeplinesc misiunea în conformitate cu interesul public.

Actul a fost semnat astăzi de directorul CNA, Bogdan Zumbreanu şi președintele ANI, Rodica Antoci. În conformitate cu prevederile acestuia, ANI și CNA vor dezvolta capacitățile ambelor autorități printr-un permanent schimb de experiență, prin intensificarea comunicării și prin organizarea diferitor întruniri, ședințe de lucru, conferințe, seminare, simpozioane, mese rotunde și altor activități de interes comun în domeniul vizat.

Colaborarea dintre Autoritate şi CNA se va axa pe prevenirea şi combaterea actelor de corupţie şi celor conexe, dar şi a cazurilor de utilizare contrar destinaţiei, de obţinere frauduloasă sau de delapidare a mijloacelor financiare din fondurile externe. În context, directorul CNA Bogdan Zumbreanu a declarat că, CNA este interesat să colaboreze mai intens pe filiera controlului averii funcţionarilor, respectării regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităţilor şi al restricţiilor privind ocuparea funcţiilor publice.

Potrivit lui Zumbreanu, CNA îşi propune să cultive, împreună cu ANI, integritatea în entităţile publice. „Noi avem deja instrumente care ne permit să evaluăm integritatea instituţională a entităţilor publice şi să efectuăm testarea integrităţii profesionale. Împreună cu ANI, vrem să ne unim eforturile pentru a promova în sistemul public mesajul „toleranţă zero corupţiei”. Vrem să educăm funcţionarii în maniera în care integritatea şi onestitatea să fie cartea lor de vizită”, a spus directorul CNA.

Preşedintele ANI Rodica Antoci a menţionat că mizează foarte mult pe sprijinul CNA. „Am toată încrederea că, prin acest Acord, vom avea o altă abordare a acţiunilor comune care constituie o parte componentă a eforturilor statului în domeniul promovării integrității publice, apărare a drepturilor și intereselor omului și, nu în ultimul rând, a prevenirii şi combaterii actelor de corupţie. În calitate de conducător al ANI îmi doresc foarte mult să stabilim nişte proceduri clare de comunicare cu CNA şi să avem un schimb de informaţii într-o manieră mult mai operativă ca să putem lucra împreună pentru un produs care să aducă valoare muncii autorităţilor anticorupţie”.

Prezentul Acord intră în vigoare din ziua semnării şi se încheie pe o perioadă nedeterminată şi poate fi reînnoit, revizuit sau completat, cu acordul scris al Părţilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...