Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Chișinăul va asigura cu medicamente…

Chișinăul va asigura cu medicamente bolnavii cu HIV și tuberculoză din regiunea transnistreană

Foto: elvenezolanonews.com

Infecțiile HIV și TB (tuberculoza) reprezintă o problemă acută în regiunea transnistreană, mai ales în situația în care stocurile de medicamente pentru tratament sunt suficiente în regiune doar până în luna august 2018. În acest context, autoritățile de la Chișinău au inițiat o serie de discuții pe marginea potențialelor mecanisme de import a medicamentelor în regiunea transnistreană și de achiziționare a preparatelor medicale pentru persoanele care suferă de HIV/SIDA și tuberculoză.

Pe 25 iulie, Guvernul a aprobat a un proiect de hotărâre potrivit căruia IMSP Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” și IMSP Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile vor asigura cu medicamente antituberculoase şi dispozitive medicale pentru diagnosticul TB, Dispensarele de tuberculoză din Bender, Tiraspol, Camenca, Dubăsari, Grigoriopol, Rîbnița, Slobozia, Dnestrovsc. Medicamentele și dispozitivele vor fi oferite contra plății integrale a costurilor mărfurilor achiziționate, precum și achitării cheltuielilor de regie în volum de 5% din costul mărfurilor, indiferent de proveniența lor. Într-un răspuns oferit pentru ZdG, reprezentanții Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), au precizat că cele 5% din costul mărfurilor vor fi folosite de către IMSP în scopul asigurării condițiilor adecvate de păstrare a medicamentelor și dispozitivelor de diagnostic.

Potrivit notei informative a proiectului, mijloacele obținute se vor acumula pe contul IMSP Institutul de Fziopneumologie și vor fi folosite exclusiv în scopul asigurării condițiilor adecvate de păstrare a medicamentelor antituberculoase și dispozitivelor de diagnostic, fortificării serviciilor de control TB.

Deficit de medicamente în regiunea transnitriană

Începând cu anul 2003, procurarea consumabililor și a dispozitivelor pentru tratamentul HIV/SIDA și al tuberculozei, a fost asigurat exclusiv din sursele Fondului Global pentru Combaterea HIV/SIDA, Tuberculozei și Malaria (GFTAM). Din 2014 a fost inițiată trecerea treptată a finanțării la sursele bugetului public național. În anul 2016, GFTAM a condiționat posibilitatea finanțării Republicii Moldova în domeniul HIV și TB, numai după elaborarea și aprobarea Planului de sustenabilitate în domeniul HIV și TB, cu prezentarea graficului trecerii treptate către anul 2020 la finanțare de la bugetul național.

Serviciul de presă al Biroului politici de reintegrare ne-a informat că în acest context, începând cu anul 2018, pentru cetățenii de pe malul drept al Nistrului finanțarea va fi efectuată practic în proporții depline din bugetul național, pe când în stânga Nistrului finanțarea este stabilită prin proporționalitate până în 2020 (2018 – 30% de la bugetul național, 2019 – 60%, 2020 – 100%): „Urmare angajamentelor asumate, dar și faptului că stocurile de medicamentele antiretrovirale în regiunea transnistreană sunt disponibile doar până în luna august 2018, s-a considerat imperios purtarea discuțiilor în grupul de lucru pe domeniul sănătății, unde s-a ajuns la compromisul cuvenit”.

Pentru prima dată în anul 2018, teritoriile de est ale Republicii Moldova au alocat resurse financiare pentru procurarea medicamentelor de linia 1, pentru aproximativ 400 pacienţi. Către anul 2020 este estimat ca din resursele regiunii transnistrene vor fi acoperiţi cu tratament circa 400 pacienţi, bugetul necesar se ridica la aproximativ 500 000 de lei, conform planului de sustenabilitate.

Medicamentele sunt procurate o dată pe an, însă în 2016 a fost făcută o excepție și acestea au fost procurate pentru 18 luni din sursele Fondului Global, motiv pentru care stocul din regiunea transnistreană se epuizează în august 2018.

Din 3 728 de cazuri cu HIV depistate în regiunea stânga Nistrului, 2 734 sunt în viață la 1 ianuarie 2018, iar în tratament antiretroviral sunt 1 522 persoane.

Motivul pentru care Chișinăul va achiziționa medicamente pentru regiunea transnistreană

„Procesul de procurare a tratamentului antiretroviral (exclusiv utilizat pentru tratamentul pacienților cu HIV/SIDA) pentru regiune la nivel local este imposibil, din motiv că cantitățile, care sunt planificate pentru teritoriile de est sunt extrem de mici și nu sunt atractive pentru import”, se menționează într-un răspuns oferit de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Acest mecanism de import în regiunea transnistreană va contribui la asigurarea unui proces de garanții de calitate medicamentoasă.

Potrivit serviciul de presă al Biroului politici de reintegrare, R. Moldova admite importul medicamentelor pe teritoriul său, doar după respectarea unei proceduri: „Un aspect sensibil este acela că unii agenți economici importă pentru regiunea transnistreană medicamente care nu sunt acreditate și autorizate, de la producători nelicențiați conform standardelor internaționale, fapt care pune în pericol calitatea tratamentului cât și sănătatea cetățenilor”.

Un mecanism similar este funcțional pentru asigurarea regiunii transnistrene cu vaccinuri în cadrul Programului național de imunizări pentru anii 2016-2020.

Foto: elvenezolanonews.com