Rusia va trimite anul viitor doi roboți androizi în spațiu. Oficialii dau asigurări că nu au creat un „Terminator”

Doi roboţi androizi, capabili să tragă cu două arme deodată şi să ridice greutăţi, vor fi trimişi anul viitor în spaţiu, pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) într-o capsulă Soiuz fără echipaj uman, în cadrul unei misiuni ce face parte din programul FEDOR (Final Experimental Demonstration Object Research), conform unei informaţii publicate de agenţia RIA Novosti care citează, sub acoperirea anonimatului,o sursă din industria spaţială rusă”, transmite Space.com preluat[ de Digi24.ro.

Aceşti roboţi au captat atenţia presei după ce s-a anunţat că sunt concepuţi pentru a trage simultan cu ambele „mâini”. Puţinele informaţii care au răzbătut în media despre aceşti roboţi au fost însă suficiente pentru a-l face pe Dimitri Rogozin, fost vicepremier rus şi actualul director general al Roscosmos (Agenţia spaţială rusă), să ofere asigurări publice că Moscova nu construieşte un “Terminator”.

Programul FEDOR a fost creat în 2014 în scopul de a produce un robot care să-i poată înlocui pe oameni în misiunile cu nivel foarte mare de risc din spaţiu. Pe lângă faptul că sunt nişte trăgători de elită, aceşti roboţi pot conduce vehicule, fac flotări şi ridică greutăţi. Deocamdată nu este clar de ce au nevoie de astfel de abilităţi pentru a-şi îndeplini misiunile din spaţiu.

Folosirea unor roboţi pentru misiuni considerate prea periculoase pentru oameni nu este o practică nouă. NASA doreşte ca propriul său astronaut robotic, denumit Robonaut 2, şi care în prezent este în curs de revizie după o perioadă petrecută pe ISS, va ajunge să lucreze pentru echipajele trimise în spaţiu şi va îndeplini misiuni prea periculoase pentru astronauţi, mai scrie sursa citată.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.