16:20:27 25.04.2024
Stiri

Experți economici, despre REFORMELE FISCALE anunțate de Guvern: „Sunt destul de necesare și pot fi acceptate chiar și în context electoral”

Economie 25.07.2018 08:30 Vizualizări1961 Autor: Ziarul National
Experți economici, despre REFORMELE FISCALE anunțate de Guvern: „Sunt destul de necesare și pot fi acceptate chiar și în context electoral”


Reforma fiscală anunțată de premierul Pavel Filip, care conține modificări în ceea ce privește impozitarea salarizării, inclusiv dublarea scutirii personale anuale, reducerea cu 5 puncte procentuale a cotei contribuției angajatorului din sectorul privat la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat etc., sunt acțiuni destul de necesare, chiar dacă sunt făcute într-un an electoral. De această părere sunt experții economici Roman Chirca și Veaceslav Ioniță.

Potrivit lui Chirca, introducerea cotei unice de 12% pentru impozitul pe venit al persoanelor fizice este o noutate bună pentru plătitorii de impozite din sectorul public, care sunt, de altfel, cei mai disciplinați. „Asta înseamnă mai mulți bani lăsați în buzunarele lor, fiind o creștere semnificativă”, a menționat expertul pentru deschide.md.

Acesta s-a referit și la efectele scăderii cu 5% (până la 18 la sută n.r.) a cotei contribuției angajatorului la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat. „Plata de 23% era principalul motiv care stimula fenomenul salariilor în plic. 18% rămâne în continuare o cotă înaltă, dar e un echilibru între a acoperi necesitățile fondului asigurărilor sociale și un compromis de a permite angajatorului să treacă în alb”.

În alt context, Chirca a vorbit și despre cota TVA de 20%, care este principalul impediment în circulația mărfurilor și a serviciilor. „Eu cred că noi, R. Moldova, ne-am grăbit să schimbăm TVA la standardele europene. Acolo sunt economii mult mai mari. Deci, sunt benefice aceste modificări și sunt foarte importante. Chiar dacă poate fi învinuit Guvernul că sunt niște acțiuni întreprinse înainte de alegeri, pot să vă spun că aceste acțiuni sunt destul de necesare și astfel ele pot fi acceptate chiar și în context electoral. Efectul ar putea veni chiar din prima lună de la implementare și vorbim anume de consumator, iar efectele la capitolul investiții ar putea veni chiar într-o perioadă de jumătate de an”, a punctat acesta.

Și expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, crede că Guvernul face foarte bine că introduce cota unică pentru impozitul pe venit.

„Pentru prima dată am vorbit despre aceasta în 2006, atunci când am făcut o analiză detaliată și am demonstrat că sistemul de două trepte este o ficțiune și că sistemul unic de impozitare oferă mai multe instrumente de politici specifice. Sistemul actual este o împovărare pentru administrarea fiscală. Sistemul unic de impozitare, de 12% în cazul dat, îți poate permite să ai o politică mult mai clară privind persoanele cu venituri mici. Astfel se creează premise pentru a crește scutirea personală, lucruri care se referă asupra a două categorii: persoanele cu venituri modeste și a celor cu mulți copii. Astfel se rezolvă problema de echitate fiscală în interiorul grupurilor”, zice Ioniță.

Sursa citată menționează că reducerea cu 5% a cotei contribuției angajatorului la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat este o noutate așteptată de ceva timp de mediul de afaceri. „Cunosc că și angajatorii o susțin, însă sindicatele sunt împotrivă. De câteva ori s-a încercat introducerea acestei norme dar nu s-a reușit. Eu sunt de acord cu acest lucru, dar bănuiesc că vor fi reacții bolnăvicioase din partea sindicaliștilor”.

În ceea ce privește micșorarea cotei de TVA de la 20% - la 10% pentru serviciile din industria HORECA ( unde intră hotelele, restaurantele și cafenelele), fostul deputat crede că e prea puțin pentru a redresa lucrurile în domeniul turistic

„Anual la noi vin turiști care lasă R. Moldova aproximativ 50 milioane de dolari, iar ai noștri duc peste hotare în jur de 600 milioane de dolari. Această măsură de scădere a TVA-ului cu 10% ar fi bine să fie urmată de o altă acțiune, și anume crearea unui fond național de cel puțin 30-40 milioane de lei anual dedicat dezvoltării turismului”, a spus Ioniță.

Premierul Pavel Filip a anunțat astăzi că de la 1 octombrie curent impozitul pe venit aplicat persoanelor fizice va fi redus de la 18% la 12%. Totodată, contribuția angajatorului la bugetul asigurării sociale de stat urmează a fi redusă de la 23% la 18%, iar scutirea personală privind impozitul pe venit va fi majorată până la 24 de mii de lei.

Pentru a combate evaziunea fiscală din domeniul serviciilor hoteliere, restaurante și cafenele se propune reducerea cotei TVA de la 20% la 10%. Agenții economici din domeniul dat cu venituri de sub 1,2 milioane de lei vor plăti un impozit operațional de 4%, iar ceilalți vor trebui să plătească un impozit pe venit de 12% și să se înregistreze obligatoriu ca plătitori de TVA de 10%.

Un alt punct al reformei fiscale este cel legat de repatrierea valutei, prin care se va micșora presiunea asupra agenților economici rezidenți ai R. Moldova, care efectuează tranzacții economice externe. Astfel, se propune majorarea termenului de repatriere de la 2 la 3 ani pentru rezultatele tuturor tipurilor contractelor externe (bani, mărfuri, servicii). Un alt obiectiv urmărit de proiectul de lege este propunerea de micșorare a penalizărilor de întârziere - de la 0,1 procente la 0,05 la sută din suma mijloacelor nerepatriate aplicată pentru fiecare zi calendaristică de întârziere.

În cadrul pachetului privind stimularea fiscală, îmbunătățirea mediului de afaceri, crearea de noi locuri de muncă a fost lansată și inițiativa privind declararea voluntară de către cetățeni a imobilelor, mașinilor și altor bunuri, precum și a sumelor de bani.Este vorba despre valori care până acum nu au fost declarate sau au fost puse pe numele unor persoane intermediare. „Prin acest proiect, vom da posibilitatea oamenilor să intre în legalitate, să-și declare bunurile corect și să plătească pentru ele un impozit de 3%. Însă de această declarare voluntară nu vor putea beneficia cei care ocupă sau au ocupat următoarele funcții din 2009 până în prezent: președinți, deputați, prim-miniștri, miniștri, judecători, procurori,directori și adjuncții ai Agențiilor și Serviciilor de stat, inclusiv toți conducătorii băncilor private, care au fost lichidate și chiar persoanele care au beneficiat de credite frauduloase din aceste bănci. În inițiativa legislativă vor fi prevederi foarte clare în acest sens, astfel încât să nu avem riscuri ca valori provenite din infracțiuni să fie legalizate. Instituțiile statului vor acorda o atenție sporită în această privință”, a dat asigurări premierul Filip.

Pachetul de inițiative conține și măsuri de stimulare fiscală, care prevăd iertarea de la plata penalităților a celor care au datorii mai vechi la stat și care le vor plăti în termenul stabilit.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md