De la 1 octombrie, minimul de existență nu va fi impozitat iar angajatorii vor plăti la stat taxe mai mici

sputnik1
Foto: Sputnik.md

Mai mulți bani din salarii vor rămâne în buzunarele angajaților, iar angajatorii vor plăti la stat taxe mai mici din fondul de salarizare. Acestea sunt doar câteva prevederi ale reformei fiscale, care va fi aplicată de la 1 octombrie. Anunțul a fost făcut de către prim-ministrul Pavel Filip după ședința Consiliului coaliției.

„Vom diminua impozitul pe venit al persoanelor fizice de la 18 la sută până la 12 la sută, prin introducerea cotei unice. Am luat, de asemenea, decizia de a reduce cu 5 puncte procentuale cota contribuției angajatorului la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, de la 23 la 18%, vorbim exclusiv de sectorul corporativ”, a spus șeful Executivului.

De asemenea, va fi majorată de peste două ori scutirea personală anuală, de la 11280 de lei, cât este în prezent, până la 24 de mii de lei. „Astfel, minimul de existență nu va fi impozitat, ceea ce este o premieră pentru țara noastră. Prin urmare, cetățenii care primesc un salariu de până la două mii de lei pe lună nu vor mai plăti impozit. Măsurile despre care vă vorbesc vor aduce o majorare a veniturilor angajatului cu 6 %, iar pe cele ale angajatorului cu 5 %”, a explicat Pavel Filip.

Oficialul a precizat că, prin aceste modificări va rezulta automat o majorare a veniturilor cetățenilor. În același timp, scopul guvernării este să diminueze treptat povara fiscală pe plățile salariale, unul dintre factorii, care stimulează economia tenebră.

Președintele comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă, a precizat că reformele date au fost discutate cu partenerii de dezvoltare, inclusiv FMI și Banca Mondială. ”Sperăm că această reformă va avea un beneficiu în primul rând asupra veniturilor cetățenilor, care vor crește. Iar angajatorii vor avea de unde să stimuleze creșterea în continuare a salariilor”, a spus Ștefan Creangă.

Parlamentarul s-a arătat convins și de faptul că fenomenul salariilor în plic se va diminua rapid, ceea ce va duce la legalizarea retribuțiilor și creșterea veniturilor la buget.

Pavel Filip a mai spus că se lucrează și la o reformă profundă a legii salarizării, care ar urma să fie votată în toamnă. ”Vom veni cu un mecanism mult mai echitabil pentru cetățeni în ceea ce privește indexarea anuală a salariilor în funcție de rata inflației și în baza valorii minime de referință. Astfel, salariile vor fi stabilite în baza acelorași principii pentru toți angajații, iar criteriul de bază va fi valoarea și complexitatea postului în care activează”, a dat detalii șeful Guvernului. Acesta a spus că subiectul va fi discutat în detalii toamna, pentru a asigura o creștere și mai mare a veniturilor populației.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente