‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
29.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriCreşterea curcanilor în condiţii de casă poate aduce profit micilor producători

Creşterea curcanilor în condiţii de casă poate aduce profit micilor producători

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Creşterea curcanilor în condiţii de casă este o afacere rentabilă. Curcanii se dezvoltă şi acumulează carne rapid, iar modul lor mai liniştit de viaţă le permite o economisire de energie.

Pentru a adăuga un kilogram de carne curcanul trebuie să consume 3 kilograme de hrană. Pentru comparaţie: porcinele consumă 7 kilograme de hrană pentru a produce un kilogram de carne.

Carnea de curcan este una dintre cele mai solicitate. Probleme de îngrijire apar când puişorii se nasc şi continuă până când aceştia împlinesc o lună.

Mai apoi, creşterea acestor păsări este uşoară, iar drept produse secundare pot fi utilizate puful, penele şi gunoiul.

Perioada critică – prima lună de viaţă

În prima lună de viaţă a puilor de curcan aceştia necesită maximă atenţie. Cu toate acestea, 90% din numărul total rezistă. Eclozează chiar dacă sunt produşi în incubator, dar totuşi mai bine când aceştia sunt îngrijiţi de curcă.

Cuibul pentru ea trebuie să fie făcut din paie, iar dimensiunile acestuia trebuie să fie de 40x40cm. Pentru fiecare pasăre sunt necesare 13-17 ouă. Important este ca ouăle să nu aibă mai mult de 10 zile de când au fost produse.

‹ adv ›

Perioada de clocire durează 28 de zile. Primele 2 zile după eclozare puii au nevoie de lumină permanentă, iar mai apoi perioada de iluminare se reduce treptat cu a câte 30 de minute pe zi.

Când au 20 de zile aceştia au nevoie deja de 15 ore. Puii pot foarte uşor răci, de aceea este importantă evitarea variaţiei de temperatură. În primele 4 zile de viaţă aceasta trebuie să fie de 35-37°C, apoi se reduce treptat, astfel când puii au 21-30 de zile temperatura va fi de 22-24°C.

Află despre Creșterea curcanilor – cerințe construcție adăpost, hrană.

‹ adv ›

Puii au nevoie de un regim de nutriţie deosebit

După ce au ieşit din ou, până la vârsta de 3 zile puii trebuie asiguraţi cu apă fiartă amestecată cu ceai verde şi zahăr ( o lingură la 1 litru de apă).

Apoi infuzia poate fi înlocuită cu apa obişnuită. În primele 3 săptămâni de viaţă aceştia cresc rapid, adăugând zilnic câte 50 de grame de masă corporală, astfel, au nevoie de o hrană specială combinată cu vitamine.

Când puii împlinesc o lună pot fi hrăniţi cu nutreţuri mai ieftine şi diverse adaosuri, cum ar fi: brânză, morcov, făină din peşte sau terci. Iar pentru a-i asigura cu vitamina B se poate de adăugat drojdie uscată.

Condiţii de întreţinere

Pentru fiecare 2 masculi este necesară o suprafaţă de 1 m2, dacă aceasta este neglijată curcanii nu se dezvoltă normal. Este importantă menţinerea curăţeniei în încăperile destinate creşterii lor.

Păsările mascule ating maturitatea sexuală la vârsta de 8-9 luni, iar femelele la 7-8 luni. Este important să se aleagă pentru înmulţire păsările cele mai sănătoase şi puternice, deoarece ereditatea influenţează direct calitatea urmaşilor.

Alegerea rasei

30% din succesul afacerii este datorat rasei alese. Nu poţi obţine profit, dacă nu ai experienţa necesară. Întreţinerea este mai uşoară dacă masculii au până la 10-13 kilograme, aceştia fiind mai rezistenţi şi necesită mai puţină îngrijire.

Astfel, iniţial, se aleg rase rezistente şi adaptate la condiţiile din zonă, apoi pot fi introduse şi altele cu cerinţe mai speciale.

Păsările sunt sacrificate la vârsta de 6 luni când carnea posedă calităţi gustative înalte. Aceasta poate fi consumată atât de adulţi, cât şi de copii fără efecte nocive asupra sănătăţii.

FOTO: fermer.ru

Cea mai avantajoasă este creșterea hibrizilor de curcani de carne. Se recomandă mai ales puii briller BUT (British United Turkeys) – Big 6, Big 7 și Big 12.

Aceștia reușesc ușor să atingă greutăți de peste 25 de kilograme cu același tip de furajare care se practică și pentru rasele obișnuite.

Află aici Care sunt cele mai productive rase de porci pentru carne.

Recent, furori face și rasa de curcani Converter, cea mai nouă rasă de carne de pe piaţa europeană. Rasa oferă exemplare ce ating 30 de kilograme în numai 6 luni.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

7 Comentarii

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›