„Este important să alegi o Bancă care să se potrivească nevoilor tale”. ProCredit Bank lansează o serie de articole pe tema financiar-bancară

PC_848_455-856×430

ProCredit Bank lansează o serie de articole pe tema financiar-bancară pentru a îmbunătăți gradul de cunoaștere al publicului față de serviciile și produsele bancare. Ne vom referi atât la aspectele primordiale, cât și la detaliile care trebuie luate în considerație atunci când îți alegi un partener financiar.

Opțiunile sunt nesfârșite atunci când vine vorba de instituțiile financiare și de varietatea de produse și servicii pe care le oferă aceasta. Deci, cum să știi care din ele este potrivită anume pentru tine?

Este dificil pentru o persoană care nu este din sfera bancară și uneori chiar pentru un bancher, să ia decizii cu privire la modalitatea de a-și plasa economiile. Pe de o parte, trebuie să alegeți dintr-o varietate de opțiuni, pe de altă parte, fiabilitatea Băncii de joacă un rol major în procesul de luare a deciziei. Este important să alegi o Bancă de care ești mulțumit și care să se potrivească nevoilor tale, luând în considerare varietatea de produse și servicii pe care sunt oferite.

Experții financiari sugerează că anumite concluzii pot fi trase analizând situația financiară a Băncii afișată pe site-ul oficial. Analizei trebuie supuse: activele, pasivele, profitul net și alți indicatori financiari. La prima vedere, toți acești termeni pot fi dificili de înțeles.

Pentru a-ți face viața puțin mai ușoară, mai jos poți găsi sfaturi importante care te vor ajuta în alegerea Băncii perfecte pentru necesitățile tale.

Să analizăm Banca din diferite perspective:

• Principiul de bază în alegerea unei Bănci pentru o cooperare de lungă durată este transparența. Transparența poate fi evaluată din mai multe puncte de vedere , fie că este vorba de prezența unor acționari puternici sau de o structură clară a listei de prețuri. De ce este important? Deoarece transparența este echivalentul securității investițiilor clienților în Bancă respectivă.

Cea mai simplă modalitate de a verifica nivelul de transparență a unei Bănci este să examinezi cât de ușor poți accesa informația despre acționarii săi. În afară de aceasta, Banca pe care o alegi nu trebuie să fie implicată în careva scandaluri sau litigii. „Banii iubesc tăcerea” – această simplă expresie este mai mult decât actuală în zilele noastre.

Un alt mod de a evalua transparența unei Bănci este verificarea listei de prețuri. Un exercițiu foarte simplu și ușor este să verifici câte pagini are lista de prețuri. Cu cât mai diversificată este aceasta, cu atât mai dificilă este monitorizarea modificărilor efectuate de Bancă și respectiv urmărirea cheltuielilor pentru serviciile bancare.

• Dacă vorbim de indicatori financiari, unul dintre aspectele importante căruia trebuie să-i acorde atenție un viitor deponent este calitatea portofoliului de credite. De ce este important să analizăm portofoliul de credite? Deoarece, mijloacele bănești pe care le depozitezi la Bancă, reprezintă, de fapt o investiție în Banca respectivă. Acești bani nu sunt depozitați într-un safeu așteptând maturitatea depozitului tău sau momentul în care vei avea nevoie de ei. Banii sunt utilizați într-o varietate de moduri și una dintre acestea este oferirea de credite clienților care au nevoie.

Pentru a nu te pierde în multitudinea de informații disponibile, atenția trebuie concentrată asupra ponderii împrumuturilor neperformante în total portofoliul de credite. Acest indicator arată modul în care se utilizează banii deponenților și anume care este calitatea portofoliului de credite în Bancă. Cu cât procentul acestor împrumuturi este mai mic, cu atât este mai bine.

Într-un final, un deponent ar trebui să aleagă o Bancă care își folosește banii în mod responsabil.

• În ceea ce privește termenul de „rentabilitate”, care este strâns legat de conceptul de „profit”, nu este în plus să verificăm rapoartele financiare prezentate pe site-urile oficiale ale Băncilor sau pe site-ul Băncii Naționale a Moldovei. Este destul de ușor de înțeles dacă ultimul rând din raportul financiar se termină cu profit sau pierdere.

Desigur și în acest caz, există unele aspecte suplimentare care trebuie luate în considerație. De exemplu, rezultatele financiare pozitive depind de sursa profitului, adică dacă Banca își obține profitul din activitatea principală sau beneficiază de o situație financiară favorabile de scurtă durată.

De asemenea, legat de calitatea portofoliului de credite, aspect discutat mai sus, este important să analizăm rata de acoperire a Băncii. Rata de acoperire este în esență, partea din profit, pe care Banca o pune deoparte pentru a acoperi pierderile potențiale din credite neperformante. În calitate de deponent, ai vrea să vezi o acoperire ridicată (pe care o poți găsi, de obicei, în rapoarte exprimate în procente). Acest lucru ar însemna că Banca se pregătește din profituri proprii, pentru pierderile viitoare neprevăzute, astfel diminuându-ți riscul, ca deponent, de a pierde banii din cauza investițiilor greșite.

• Nu în ultimul rând, atunci când te gândești care Bancă este cea mai bună pentru tine, trebuie să iei în considerare nevoile tale în calitate de client. Gândește-te la stilul tău de viață și preferințele tale în gestionarea finanțelor. Ești obișnuit să vorbești cu o persoană direct sau te simți mai confortabil în fața computerului sau în timpul apelului telefonic? Tehnologiile moderne te pot ajuta să monitorizezi tranzacțiile bancare. Uneori, este chiar recomandabil să încerci ceva nou. Dacă până acum erai obișnuit să vizitezi oficiile Băncii pentru a efectua tranzacțiile, încearcă acum să faci operațiuni bancare oriunde, oricând, cu ajutorul laptopului, tabletei sau telefonului mobil. S-ar putea să îți placă și mai mult!

Apropierea unei sucursale Bancare, numărul de sucursale sau bancomate nu ar mai trebui să fie criteriile de selecție ale Băncii cu care să lucrezi. Serviciile bancare online, Mobile Banking și plăți efectuate prin intermediul acestora de oriunde te-ai afla, îți pot oferi confortul de a lucra cu orice Bancă pe care o alegi indiferent de amplasarea acesteia.

Determinarea caracteristicilor obligatorii – cum ar fi capacitatea de a transfera cu ușurință bani către prieteni sau persoane apropiate sau măsurile de securitate – te poate ajuta să te determini în selectarea Băncii potrivite nevoilor tale.

Acesta este doar un punct de plecare și este recomandat să adăugi mai multe elemente în lista ta de verificare. Alegerea Băncii potrivite reprezintă o decizie individuală, examinează opțiunile și decide ce te interesează cel mai mult și care Bancă se potrivește cel mai bine nevoilor tale pe termen lung.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente