Harta raioanelor Republicii Moldova cu cele mai multe infracțiuni comise din cauza alcoolului

alcool-1-920×532

Direcția Generală Securitate Publică a Inspectoratului General al Poliției a prezentat Harta Consecințelor Consumului de Alcool pentru primele șase luni ale anului 2018, care include date despre infracțiunile comise în stare de ebrietate în toată țara, segregate pe raioane și municipii. În prima jumătate a anului curent au fost înregistrate cu 16,5% mai puține infracțiuni decât în primele șase luni ale lui 2017.

Astfel, în prima jumătate de an, au fost înregistrate 1331 infracțiuni comise în stare de ebrietate, cu 16,5% mai puțin decât în primele șase luni ale lui 2017. Din acestea, majoritatea sunt infracțiuni considerate ușoare, iar 86% sunt infracțiuni comise în domeniul transportului, unde predomină șofatul în stare de ebrietate.

infracțiuni 2018
Deși, infracțiunile comise pe fon de consum de alcool sunt în ușoară scădere, în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent, se atestă totuși o anumită creștere a conflictelor soldate cu omoruri sau vătămări corporale grave. În municipiul Chișinău cifra ajunge la 714 infracțiuni.

infracțiuni 2017

Harta a fost elaborată cu scopul informării și responsabilizării comunității, societății civile și autorităților publice competente cu privire la consecințele consumului de alcool pentru a fi luată atitudine și întreprinse acțiuni concrete cu scopul prevenirii și combaterii acestui flagel.

Totodată, harta permite o mai bună și eficientă planificare a acțiunilor de prevenire ale Poliției pentru a reduce numărul infracțiunilor comise în stare de ebrietate.

Menționăm că Poliția a venit cu propuneri privind ameliorarea situației în acest domeniu printre care sunt: modificarea cadrului legal, asigurarea unei monitorizări și control mai strict privind comercializarea băuturilor alcoolice în locurile publice (stații PECO, magazine, supermarkete, etc.), includerea berii si a vinului în categoria băuturilor alcoolice, etc.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente