ONU cere intensificarea eforturilor pentru revenirea refugiaților Rohingya în Myanmar

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Consiliul de Securitate al ONU le-a cerut luni autorităților din Myanmar să-și intensifice eforturile, mai ales printr-o dezvoltare socială și economică, pentru a crea condiții propice pentru revenirea „sigură, voluntară și demnă” a refugiaților Rohingya la căminele lor, transmite AFP.

„Membrii Consiliului continuă să sublinieze importanţa anchetelor independente şi transparente cu privire la acuzaţii de abuzuri şi încălcarea drepturilor omului”, menţionează un comunicat publicat la finalul unei reuniuni cu uşile închise a celor 15 ţări membre ale Consiliului de Securitate, consacrată situaţiei din Myanmar.

Emisarul ONU pentru Myanmar, Christine Schraner Burgener, a dat asigurări că guvernul birmanez este favorabil revenirii în ţară a sute de mii de membri ai comunităţii refugiaţi Rohingya plecaţi de aproape un an din cauza violenţelor din statul Rakhine (nord-vestul Myanmarului).

Reprezentanta Naţiunilor Unite, care deja s-a deplasat de două ori în Myanmar după preluarea mandatului, în luna mai, a anunţat că va face o nouă vizită în această ţară în septembrie.

Militanţii Rohingya au atacat la 25 august 2017 mai multe posturi de poliţie şi o unitate militară din statul Rakhine, situat în nord-vestul Myanmarului. În săptămânile care au urmat, confruntările s-au soldat cu cel puţin 400 de morţi şi exodul a zeci de mii de persoane către ţara vecină Bangladesh.

În prezent, peste 700.000 de persoane care au fugit din Myanmar se află în Bangladesh. Acest exil masiv a fost calificat de ONU drept „epurare etnică”.

Cel puţin un milion de etnici Rohingya trăiesc în nord-vestul Myanmarului şi de mai multe decenii fac obiectul persecuţiilor, inclusiv al restricţiilor asupra libertăţii de mişcare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...