‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
14.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFOTO. Recoltarea merelor de vară este în toi

FOTO. Recoltarea merelor de vară este în toi

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În partea de nord a Republicii Moldova campania de recoltare a merelor timpurii este în toi. Producătorii se bucură de rezultatele muncii lor. Iazajii Lucia creşte mere timpurii pe o suprafaţă de 6 hectare, iar producţia obţinută o exportă peste hotare sau o realizează la fabricile de prelucrare.

„Am decis să produc mere deoarece este o cultură pretabilă zonei de Nord a ţării. Suprafaţa pe care o deţin este de 6 hectare, nu-mi doresc plantaţii foarte mari, deoarece după schimbările din ultimii ani, ne putem confrunta cu probleme la realizarea producției. Am recoltat soiul Romus, iar merele ce nu corespund standardelor de realizare în stare proaspătă, sunt acum strânse pentru suc”, a spus Lucia Iazajii.

Principala problemă cu care se confruntă producătorii este prețul mic de comercializare oferit pe piața internă, iar pentru a putea exporta în UE este nevoie de a respecta anumite cerințe, iar merele trebuie să corespundă standardelor de calitate.

„Peste o săptămână vom începe a recolta soiul Red free, după care și celelate soiuri de toamnă. Cele de vară sunt exportate în Federaţia Rusă, iar preţul mediu de realizare este de 6 lei/kg. Am rămas dezamăgiţi când am aflat că fabricile de prelucrare oferă un preţ mult prea mic pentru merele rămase în urma recoltării de bază şi anume 70 bani/kg. În anul curent, am vândut mere atât fabricilor de procesare din Moldova, cât şi celor din România. În anul 2017, merele pentru suc le-am vândut cu 1,20 lei/kg, cu toate acestea sper să obţinem ceva profit”, a explicat producătoarea.

Soiurile de mere de vară au o perioadă relativ scurtă de păstrare astfel, necesită o realizare cât mai rapidă. Ploile din ultima perioadă fac recoltarea puţin mai anevoioasă, iar în unele zile chiar imposibilă. 

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›