Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un membru al CSM, câștigător…

Un membru al CSM, câștigător al concursului pentru funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție

Dorel Musteață, Foto: mediasource.info

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) l-a desemnat pe membrul CSM, Dorel Musteață, câștigător al concursului pentru suplinirea funcției de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Candidatura lui Musteață a fost votată unanim de membrii CSM, urmând ca Parlamentul să aprobe numirea lui în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, adică până la 65 de ani.

Inițial în concurs s-au înscris și judecătorii de la Curtea de Apel, Liubovi Brînza și Iurie Cotruță, care însă ulterior și-au retras cererile de participare.

Dorel Musteaţă

Dorel Musteaţă este judecător din 2005, când a fost numit în funcţie la Judecătoria Anenii-Noi. În 2011 ajunge preşedinte al Judecătoriei, iar în 2014 devine membru al CSM. La scurt timp, îşi dă demisia din funcţia de şef de instanţă, iar în septembrie 2016, colegii săi din CSM decid numirea sa, prin transfer, la Judecătoria Chişinău, începând cu 1 ianuarie 2017. Peste doar un an şi jumătate, fără să fi activat vreodată de facto la Judecătoria Chişinău, Dorel Musteaţă a fost înaintat de judecătorii acestei instanţe la funcţia de membru al CSM.

În cadrul concursului de ocupare a funcției vacante de judecător la CSJ, Dorel Musteață a primit calificativul „excelent” din partea Colegiului de Evaluare şi 36 de puncte dintr-un maxim de 50 posibile din partea Colegiului pentru Selecţia şi Cariera Judecătorilor.

Ziarul de Gardă a scris anterior despre promovarea membrilor CSM pe fundalul unei modificări legislative propuse de Ministerul Justiției, potrivit căreia membrii CSM să nu poată fi promovați pe perioada exercitării mandatului.

Potrivit declarației de avere, Dorel Musteață a ridicat în 2017 un salariu de circa 245 de mii de lei de la CSM. Acesta a mai obținut un venit de peste trei mii de euro din vânzarea unui automobil, și peste 510 mii de lei din vânzarea unui apartament. Familia magistratului deține 15 terenuri agricole, intravilane și extravilane, un apartament, o casă de locuit și trei automobile.

În cadrul ședinței din 24 iulie un alt membru al CSM a fost ales în funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău.

Foto: mediasource.info