Procurorii au recuperat prejudicii, în cuantum CVADRUPLU faţă de anul 2017

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În cursul primelor șase luni ale acestui an, procurorii au constatat prejudicii de peste 1,5 miliarde de lei în dosarele instrumentate (679 milioane lei – prejudiciu cauzat bugetului public, iar 852 milioane de lei – prejudiciu cauzat persoanelor fizice și juridice), comparativ cu perioada similară a anului trecut, când prejudiciile cauzate prin infracțiuni la faza de urmărire penală s-au cifrat la circa 1,4 miliarde de lei. Cel puțin asta indică o statistică pentru prima jumătate a anului curent a Procuraturii Generale, potrivit căreia evaluarea și recuperarea prejudiciului cauzat bugetului public și victimelor prin infracțiuni a constituit un obiectiv primordial al activității efectuate de procurori și organele de urmărire penală.

Din aceste prejudicii, procurorii au reușit să recupereze, de la începutul acestui an, circa 175 de milioane de lei, față de 42 de milioane de lei, recuperate în primul semestru 2017. Din suma totală, recuperată de procurori de la începutul acestui an, 56,7 milioane de lei au fost restituite în folosul bugetului public, iar 118,3 milioane de lei – în folosul persoanelor fizice și juridice cu statut de victime ale infracțiunilor.

În cauzele trimise în judecată, prejudiciul cauzat a fost estimat la circa 375 milioane de lei, fiind restituite statului și victimelor peste 109 milioane de lei, ceea ce e de două ori mai mult decât în primul semestru al anului trecut, când au fost restituite aproximativ 56 de milioane de lei.

În vederea asigurării recuperării prejudiciilor cauzate prin infracțiuni, procurorii au întreprins măsuri pentru punerea sub sechestru a bunurilor făptuitorilor. Astfel, în primele 6 luni ale anului 2018, valoarea totală a bunurilor sechestrate de la făptuitori pentru recuperarea prejudiciilor cauzate a fost de 186.967.184 lei, comparativ cu 113.265.135 lei puse sub sechestru în perioada similară a anului 2017. O bună parte a bunurilor au fost sechestrate la valoarea lor cadastrală, urmând a spori cota de recuperare a prejudiciilor cauzate odată cu valorificarea bunurilor la prețurile lor reale de piață.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...