‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
20 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriUn timişorean cultivă cei mai scumpi ardei iuţi din lume

Un timişorean cultivă cei mai scumpi ardei iuţi din lume

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Aji Charapita este considerat cel mai scump ardei iute din lume. Un kilogram de Aji Charapita costă între 11 000 – 25 000 de dolari.

Adrian Orza, consilier local independent din Timişoara, mare pasionat de agricultură bio, în special de ardei iuţi, crede că a dat lovitura. Timişoreanul a reuşit să obţină primele răsaduri de ardei iuţi din soiul Aji Charapita, considerat cel mai scump ardei din lume. Conform site-urilor de specialitate, un kilogram de Aji Charapita costă între 11 000 – 25 000 de dolari.   

„Pare ireal preţul. Nici mie nu îmi vine să cred. Dar din ce am citit pe internet, atâta costă. Pe mine m-a interesat însă să am noi soiuri inedite, mi-au plăcut forma lor. Am primit seminţele de la o prietenă din America. E prima dată când încerc şi am văzut că au germinat puţine semințe. Au germinat cam 15. Sper să crească şi ardeii. Am reuşit şi cu alte soiuri complicate, cred că reuşesc şi cu acestea. Am înţeles că sunt câţiva cultivatori şi în Europa, care livrează unor restaurante de lux. Se caută acum arome mai deosebite. Sunt şi destui de iuţi după gradul de capsaicină, undeva la 100.000. Se pare că au şi aromă deosebită”, a declarat Adrian Orza.

Se livrează restaurantelor de lux sub formă de pudră

Ardeii provin din Peru, iar de abia de câţiva ani a început să fie cultivate şi în Europa, însă cu mare dificultate, pentru că se adaptează foarte greu la alte condiţii climatelice. Acestea diferă de celelalte soiuri de ardei iuţi, având forma unor boabe de mazăre. Este vorba de un soi de ardei foarte căutat de restaurantele de lux, acestea fiind livrate sub formă de pudră de boia. 

Orza a reuşit să obţină răsaduri şi de la un soi de ardei foarte rar.

„Mai am un soi de care sunt tare mândru. Se pare că este strămoşul ardeiului iute. Se numeşte Chiltepin. Doar trei mi-au ieşit. Se spune că sunt ardeii iuţi pe care i-a descoperit Columb, când a ajuns în Americi, din greşeală. A crezut că a ajuns în India şi a găsit boabe de piper. De fapt erau boabe de ardei iute. De acolo şi numele de pepper dat ardeilor iuţi”, a mai spus Orza.

Are cei mai iuţi ardei din lume

Adrian Orza cultivă în sera sa de la Şag cele mai inedite soiuri de ardei iuţi. Printre ele se află şi renumitul Carolina Reaper – ultimul campion mondial în domeniu. Urmând zicala „dar din dar se face rai”, Adrian Orza a trimis mai multe din soiurile de ardei pe care le cultivă pe Insula Athos.

„În urma articolul care a apărut în Adevărul despre pasiunea mea, am fost contactat de un călugăr român de pe muntele sfânt Athos. Acesta mi-a cerut ajutorul, să îi trimit, contra cost seminţe, pentru că le plac şi lor ardeii iuţi. Am făcut un pachet şi le-am trimis în Grecia. Am făcut o selecţie de semninţe, am pus de toate. Bineînţeles, gratis. Şi eu primesc. Apropo de Carolina Reaper, am fost într-un pub din Timişoara, iar cei de acolo m-au rugat să le dau, ei vor să-i pună în hamburgherii pe care-i fac. Îmi spuneau că există o generaţie nouă de tineri care vor senzaţii tari în mâncare, cer mâncare iute, de care să plângă”, a mai declarat Adrian Orza.

Adrian Orza, fost viceprimar al Timişoarei vreme de 12 ani, în administraţia Ciuhandu, este pe cale să implementeze un proiect european de agricultură eco, acum fiind în faza finală birocratică.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›