Tabăra de Vară de Jocuri Intelectuale ia startul în următoarea săptămână

Pe 1-8 august, la baza de odihnă „F’estival” din satul Leordoaia (raionul Călărași) va avea loc Tabăra de Vară de Jocuri Intelectuale (TVJI). Acest eveniment se desfășoară anual încă din anul 2007, ajungând astfel la cea de-a 12-a ediție. Evenimentele desfășurate până acum i-au încântat atât pe participanți, cât și pe organizatori.

Astfel, Nadia Melinti, voluntar la prima ediție a taberei, afirma: Nu ma așteptam să cunosc atâtea persoane extraordinare în care se oglindeste curajul de-a provoca curiozitatea celorlalți. Nu ma așteptam sa râd atâta și să găsesc acolo libertate în nesomn”. Nicu Guțan, participant al edițiilor din 2014 și 2015, spunea că „s-a îndrăgostit de acest eveniment din prima clipă”. Unul dintre participanții taberei de anul trecut, desfășurată în aceeași locație, a lăsat următorul mesaj: „A fost cea mai specială, interesantă și captivantă tabără de vară, în general, cea mai bună activitate de petrecut vara, din întreaga lume”.

Dar ce îi face pe toți acești tineri să fie atât de încântați de Tabăra de Jocuri Intelectuale? Răspunsul constă în faptul că aceasta nu este o tabără obișnuită, ci una deosebită, cum nu există alta în Republica Moldova și, din câte cunoaștem, nici în alte țări ale Europei.

Programul fiecărei zile a taberei este încărcat de competiții și activități intelectual-creative, fie de logică sau cunoștințe generale, în echipe (Ce? Unde? Când?, Brain Ring, Trivia Quiz, Erudit Cvartet, etc) sau individuale (Jeopardy, Erudit Loto, Jocul Căpitanilor), fie jocuri de imaginație sau interacțiune socială (Banalități, Pantomimă, Cușma, Piramida, Satul, etc), fie întreceri cu elemente sportive precum Treasure Hunting.

Toate aceste activități îi mențin pe participanți captivați la maxim și le oferă ocazii minunate să-și facă noi prieteni pentru mulți ani înainte. Iar după încheierea programului regulamentar, distracția continuă prin intermediul numeroaselor jocuri de societate, la fel de îndrăgite de toți cei prezenți la tabără.

La ultimele 4 ediții participarea la Tabăra de Vară de Jocuri Intelectuale este complet gratuită, datorită susținerii financiare a Ambasadei Statelor Unite ale Americii în RM (2014-2016), iar ulterior – a Ministerului Tineretului și Sportului (2017) și a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (2018).

Creșterea susținerii evenimentului din partea partenerilor a permis relocarea acesteia într-o locație nouă, excelentă pentru desfășurarea activităților (până în 2016 tabăra avea loc la Vadul lui Vodă). Începând cu anul 2014, tabăra găzduiește și participanți de pe celălalt mal al Prutului.

Participând la această tabără, tinerii din toate colțurile Republicii și din afara ei află despre numeroasele activități intelectuale ce se desfășoară la Chișinău și în alte orașe. Foarte mulți dintre participanții taberei devin cu timpul versați în domeniul jocurilor intelectuale, autori de întrebări sau chiar organizatori de concursuri intelectuale. Unii ajung să organizeze ediții ulterioare ale taberei, cum este și cazul actualei ediții, când toți organizatorii mai puțin unul sunt foști participanți ai taberei.

Potrivit lui Octavian Sirețeanu, președinte al Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale și coordonator al proiectului, scopul taberei este de a crește interesul și simpatia față de activitățile intelectuale în rândul tinerilor, stimulând astfel setea de cunoștințe, gândirea critică și dorința de a se informa corect și cuprinzător. Tabăra de vară și alte activități ale Clubului contribuie la formarea unei noi generații de intelectuali activi, implicați social și civic.

Participanții taberei nu trebuie să fie superdotați, olimpici la istorie, fizică sau orice alt obiect pentru a se alătura acestui cerc intelectual-distractiv. Varietatea de activități și modul de interacțiune în cadrul taberei dă posibilitatea celor 56 de tineri selectați să-și manifeste capacitățile și talentele personale, iar cu timpul să obțină succese în cadrul Clubului și nu numai.

Urmează o săptămână fierbinte cu multă distracție, nopți nedormite, zâmbete, emoții pozitive, adrenalină și creier ars. Iar dacă aveți între 15 și 20 ani și nu ați reușit să prindeți un loc la tabără, vă încurajăm să candidați anul viitor pentru a nu rata o experiență de neuitat.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.