04:35:59 19.04.2024
Stiri

Descoperirea care ar PUTEA opri sau încetini îmbătrânirea

Știri 24.07.2018 09:30 Vizualizări1668 Autor: Ziarul National
Descoperirea care ar PUTEA opri sau încetini îmbătrânirea Sursa: playtech.ro


Oamenii de știință au reușit să realizeze o adevărată premieră științifică. Savanții au încercat să inverseze semnele de îmbătrânire ale unui șoarece, iar rezultatul este unul inedit.

Totul a fost posibil datorită unei mutații care duce la o disfuncție mitocondrială. Cercetători de la University of Alabama, Birmingham, i-au indus unui șoarece o astfel de disfuncție mitocondrială, iar acesta a dezvoltat o piele ridată și o pierdere vizibilă a părului, totul în doar câteva săptămâni.

În momentul în care gena care producea disfuncția a fost oprită, șoarecele s-a reîntors la stadiul inițial: avea păr și o piele netedă. Savanții spun că această observație este una fără precedent.

Mutația afectează funcția mitocondrială și implicit organitele celulare care dau energie celulelor. Numeroase mitocondrii din celule produc 90% din energia chimică de care celulele au nevoie pentru a supraviețui.

De asemenea, pe parcurs ce oamenii încep să îmbătrânească, prezintă o scădere în ceea ce privește funcția mitocondrială. Disfuncția poate provoca și boli legate de vârstă. O epuizare a ADN-ului în mitocondrii joacă un rol în bolile cardiovasculare, diabet, tulburările neurologice asociate vârstei și cancer.

Mutația a apărut când doxiciclina (antibiotic) a fost adăugată în apa sau în mâncarea șoarecelui. Antibioticul cauzează epuizarea ADN-ului mitocondrial, deoarece enzima de replicare a ADN-ului devine inactivă.

În doar patru săptămâni după administrare, șoarecii au prezentat fire gri de păr, pierderea părului, letargie și mișcări încetinite – schimbări care amintesc de procesul natural al îmbătrânirii. Totodată, după patru-opt săptămâni de inducere a mutației, șoarecii au prezentat o ridare semnificativă a pielii, care a fost mai severă în cazul femelelor.

În mod surprinzător, oprirea mutației inversează toate aceste simptome. Șoarecii au reușit să-și revină la normal în aproximativ o lună de la încetarea tratamentului.

Cercetătorii au declarat că sunt necesare ale experimente, pentru a determina dacă modificarea ADN-ului mitocondrial poate avea aceleași efecte și la nivelul organelor.

Sursa: playtech.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md