06:20:08 19.04.2024
Stiri

De ce poartă femeile baticuri în biserică, iar bărbații trebuie să stea cu capul descoperit? Explicita acestor rânduieli din Biserica Ortodoxă

Știri 23.07.2018 18:40 Vizualizări3948 Autor: Ziarul National
De ce poartă femeile baticuri în biserică, iar bărbații trebuie să stea cu capul descoperit? Explicita acestor rânduieli din Biserica Ortodoxă


Puțini știu de ce se folosesc aceste rânduieli în Biserica Ortodoxă ! Atunci când femeile intră în biserică, li se cere să-și acopere capul. Pentru bărbați se spune că trebuie să fie cu capul descoperit în biserică. Rânduiala a fost explicată de Sfântul Apostol Pavel care spunea: „Orice bărbat care se roagă sau prorocește, având capul acoperit, necinstește capul sau (pe Hristos), iar orice femeie care se roagă sau prorocește, cu capul neacoperit, își necinstește capul” (I Cor. 11, 4-5).

Basmaua a fost uneori motiv de controverse. În biserică unele femei au capul acoperit, iar altele nu. Pe ușa de la intrarea în unele biserici stă scris: Nu intrați decât în ținută decentă! Si se explică: să nu intri în pantaloni scurți, în maiou, etc, dar nu se spune ca femeile trebuie să aibă capul acoperit. De aceea apare și întrebarea: Trebuie sa poarte femeia capul acoperit în biserica?

Pentru ca să înțelegem cuvintele Sfântului Apostol Pavel, trebuie să considerăm biserica drept un loc sfințit. Aici ținuta exprimă în mod tainic modul de comuniune cu Dumnezeu.

În antichitate a vorbi cu capul descoperit însemna să vorbești fără ascunzișuri, să spui adevărul, pentru creștini, descoperirea capului înseamnă deschiderea față de Dumnezeu sincer, fără viclenie. Sfântul Maxim Mărturisitorul spune că descoperirea capului simbolizează mintea care, în vremea rugăciunii, trebuie să fie locuită de Logos, de Cuvântul lui Dumnezeu.Adică nu trebuie să mai aibă in ea alte gânduri lumești. De aceea în „Imnul Heruvic” se cântă ca toată grija cea lumească să o lepădam.

Biserica vestește că bărbatul este cap femeii și că „femeile trebuie să se supună bărbaților”(Efeseni 5, 22).

Pentru femei odată ce mintea a fost luminata de Logos, ea trebuie acoperită, adică nu trebuie sa mai punem în ea ceva mai presus de Cuvântul primit, căci altfel se întunecă. Iată motivul pentru care femeia trebuie sa-si acopere capul.

Deci bărbații cu capul descoperit și femeile cu capul acoperit este o rânduială a Bisericii, fapt evidențiat și în iconografie.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md