Detalii privind dosarul schemelor de corupție în stațiile și gările auto

Săptămâna trecută procurorii și ofițerii anticorupție au efectuat percheziţii la autogările din 9 raioane ale ţării – Cahul, Căuşeni, Orhei, Bălţi, Edineţ, Drochia, Ungheni, Hânceşti, Ialoveni și Chişinău, într-o cauză penală privind colectările ilicite de mijloace bănești de către persoane publice din cadrul ÎS ”Gările și Stațiile Auto” de la operatorii de transport şi şoferii de curse naţionale şi internaționale.

Procuratura Anticorupție anunță că, potrivit informațiilor la zi, s-a confirmat faptul că de la fiecare subdviziune a stațiilor Gării, în mediu se percepea o taxă lunară ce varia între 3.000 și 50.000 lei, bani acumulați de la șoferi, pentru diverse încălcări.

Mai mult, fiecare angajat, în dependență de funcția deținută era taxat lunar cu sume de la până la 1100 lei, înbani ce erau transmiși funcționarilor ierarhic superiori, taxele fiind mărite periodic de către beneficiarii sumelor colectate ilegal.

Destinatarii banilor iliciți erau persoanele cu funcții de conducere din cadrul ÎS ,,Gările și Stațiile Auto”, în vederea neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a obligațiilor de serviciu și anume de: constatare a abaterilor comise de personalul gării cu aplicarea sancțiunilor corespunzătoare, verificarea activității controlorilor gării și anume corespunderea numărului călătorilor în unitățile de transport cu borderoul de evidență a biletelor, nedeclararea de către șoferii de rută a numărului de călători transportați fără bilet, etc.

La moment, 9 persoane, inclusiv cu funcții-cheie în ÎS ”Gările și Stațiile Auto” și schema de corupție investigată, sunt învinuiți de comiterea infracțiunilor de corupere pasivă, corupere activă și abuz de serviciu, 6 dintre care sunt arestați preventiv, iar 3 sunt plasați în arest la domiciliu.

Urmărirea penală este în desfășurare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.