Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Socialiștii se vor opune…

VIDEO Socialiștii se vor opune construcției Ambasadei SUA pe teritoriul Stadionului Republican

DCIM101MEDIADJI_0016.JPG

Partidul Socialiștilor se opune construcției Ambasadei SUA pe teritoriul fostului Stadion Republican și urmează să propună Consiliului Municipal (CMC) să emită o decizie prin care să se adreseze către Guvern în vederea transmiterii terenului în proprietate municipală cu indicarea că în caz de refuz, CMC își rezervă dreptul de a iniția procedura de expropriere a oricărei posesii și folosințe a proprietății private.

Anunțul a fost făcut de către consilierul Ion Ceban, în cadrul unei conferințe de presă. Acesta a precizat că pe teritoriul Stadionului Republican ar putea fi înființat un centru de artă contemporană, un nou stadion sau un parc.

Consilierul socialist a mai adăugat că în propunerea pe care o va înainta în CMC va fi stipulată și interzicerea primarului și a autorităților din subdiviziunile Primăriei Chișinău de a elibera acte permisive pentru viitoarea construcție a ambasadei: „Să decidă supunerea unor consultații publice cu privire la posibilitatea unei eventuale construcții a Ambasadei SUA și să fie constituită o comisie de negociere, care să aibă drept scop inițierea negocierilor cu Guvernul și Amabasada SUA privind identificarea unul alt lot de teren”.

Ion Ceban a mai propus înaintarea unei solicitări către Ambasada SUA privind inadmisibilitatea construcției în condițiile unui consens larg la nivel central, dar și în condițiile în care există o nemulțumire în rândul cetățenilor.

Parlamentul a votat proiectul de lege prin care Stadionul Republica se desființează, iar terenul acestuia va fi transmis în gestiunea Ambasadei SUA, pentru construirea unui noi sediu.

Stadionul Republican a fost construit în anul 1952. Acesta a fost închis în anul 2006 şi demolat la indicația fostului premier Vasile Tarlev în anul 2007, cu promisiunea de a ridica o altă arenă în același loc. În 2014, experţii imobiliari au constatat că terenul pe care a fost Stadionul Republican valorează aproximativ 20 milioane de euro.