05:21:12 19.04.2024
Stiri

Bloomberg: „Bogații lumii CUMPĂRĂ alte cetățenii, pentru ca să-și asigure STABILITATEA”

Politică 23.07.2018 11:01 Vizualizări2274 Autor: Ziarul National
Bloomberg: „Bogații lumii CUMPĂRĂ alte cetățenii, pentru ca să-și asigure STABILITATEA”


Obținerea celui de-al doilea sau al treilea pașaport a devenit o nouă pasiune pentru cei mai bogați oameni ai lumii, se arată într-un material publicat de Bloomberg. Publicația americană susține că bogații lumii cumpără alte cetățenii, pentru că sunt în căutarea stabilității și garanțiilor în cazul unor șocuri sociale, politice sau economice.

„Cumpărătorii înstăriți caută securitate. Ei își doresc liniște sufletească în caz de revoluție sau alte schimbări dramatice din țările lor de origine”, afirmă președintele Henley & Partners, Christian Kalin, care oferă consultanță în domeniul cetățeniei și publică clasamente precum Indexul calității naționale.

Sursa citată menționează că, în prezent, 10 state permit străinilor să obțină cetățenie fără restricții. Aceștia doar trebuie să facă unele plăți sub forma unei investiții directe, de obicei în proprietăți sau într-o afacere locală.

Opt dintre aceste zece sunt clasificate de FMI ca centre financiare off-shore, dar Kalin susține că stabilitatea, nu evaziunea fiscală este ceea ce îi motivează pe cei mai mulți cumpărători.

Din lista prezentată de Bloomberg, cea mai scumpă este cetățenia Austriei – 23,75 de milioane de dolari. Pe locul doi este Cipru, cu o taxă de zece ori mai mică – 2,375 de milioane de dolari. Unul dintre cele mai populare pașapoarte, cel maltez, poate fi obținut contra unei taxe de 1,065 de milioane de dolari. Cel turcesc este disponibil contra sumei de un milion de dolari.

Recent, în competiția pentru atragerea străinilor înstăriți, care să investească în economia și în capitalul uman din R. Moldova s-a înscris și republica noastră. Autoritățile oferă pașaport moldovenesc pentru solicitanții care sunt gata să vină cu o contribuție nerambursabilă de 100 de mii de euro, care sunt transferați într-un fond de stat pentru investiții structurale în infrastructura socială (apeduct, canalizare, drumuri). Doritorii pot obține cetățenia R. Moldova și dacă vin cu o investiție de 250 de mii de euro în bunuri imobile sau hârtii de valoare de stat pentru o perioadă de 60 de luni.

Un calcul făcut de specialiștii Ministerului Economiei și Infrastructurii arată că prin cetățenia prin investiții pot fi atrași în R. Moldova, în prima etapă, cel puțin 1,3 miliarde de dolari. Aceștia mai spun că va crește și PIB cu 2,5% anual, pe durată realizării programului. Totodată, dacă lucrurile se vor derula așa cum și-au propus autoritățile, atunci veniturile la buget ar crește, anual, în mediu cu 8-9%.

Unii analiști, dar și reprezentanți ai partidelor de opoziție, au criticat această lege, spunând că cetățenia R. Moldova ar putea fi obținută de persoane dubioase, care ar urmări să „spele bani murdari”. De partea cealaltă, autoritățile afirmă că a fost instituit un mecanism complex, care prevede verificarea minuțioasă a solicitanților de către Serviciul de Informații și Securitate, Ministerul Afacerilor Interne, dar și prin intermediul rețelei Interpol.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md