03:49:44 19.04.2024
Stiri

Zeci de fermieri moldoveni, ajutați de Banca Mondială să INVESTEASCĂ în tehnică performantă

Economie 17.03.2015 12:00 Vizualizări1088 Autor: Virginia Nica
Zeci de fermieri moldoveni, ajutați de Banca Mondială să INVESTEASCĂ în tehnică performantă


Au vrut să-și procure tehnică performantă și au apelat la suportul oferit de Banca Mondială, iar acum își pot recupera până la 50% din investiții.

Potrivit unui comunicat al Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA), 58 de fermieri, majoritatea din raioanele Fălești, Edineț, Glodeni sau Râșcani au putut beneficia de susținere financiară din partea Băncii Mondiale.

Astfel, banii au fost oferiți în cadrul proiectului „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P), iar suma totală ce urmează a fi debursată de către Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură este de 8,9 milioane de lei.

Astfel, agricultorii au procurat datorită acestui suport investițional tehnică de prelucrare a solului și de îngrijire a plantelor, cum ar fi semănătoare, cultivatoare, tocătoare, cositoare și freze, stropitoare sau mașini de erbicidat. Datorită participării la program, fermierii selectați își vor putea recupera, prin intermediul AIPA, până la 50% din costul utilajului procurat, dar nu mai mult de 20 de mii de dolari.

„Tehnica procurată de către fermieri vine să răspundă cerințelor programului de granturi de majorare a productivității solurilor printr-un management durabil al terenurilor. Conform evaluării noastre, datorită acesteia peste 37,7 ha de pământ agricol va fi prelucrat cu un echipament agricol performant, prietenos mediului”, a declarat coordonatorul programului, Olga Sainciuc.

Menționăm că, pe parcursul anului trecut, au fost lansate două apeluri de granturi ale programului post-investițional „Managementul Durabil al Terenurilor” la care au participat 121 de dosare, dintre care au fost selectate spre finanțare 91 de dosare.

Valoarea totală a granturilor aprobate este de circa 14 milioane de lei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md