12:01:23 29.03.2024
Stiri

PREMIERĂ în activitatea medicilor de familie din R. Moldova. Aceștia vor putea profesa individual și vor primi BANI în funcție de numărul pacienților

Social 20.07.2018 19:30 Vizualizări2111 Autor: Ziarul National
PREMIERĂ în activitatea medicilor de familie din R. Moldova. Aceștia vor putea profesa individual și vor primi BANI în funcție de numărul pacienților


Medicii de familie din R. Moldova vor avea posibilitatea să-și îndeplinească obligațiile individual, după modelul european. Astfel, aceștia vor primi finanțări de la buget în funcție de numărul de pacienți, dar și de serviciile prestate suplimentar. În acest scop, Executivul a aprobat astăzi modificări și completări în mai multe acte legislative.

Potrivit Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS), odată cu trecerea la acest model va exista mai multă responsabilitate, iar medicii vor fi interesați să acorde servicii de calitate, ca să aibă mai mulți pacienți care li se vor adresa. Pacienții vor avea dreptul să-și aleagă singuri medicul de familie.

În ceea ce privește practica medicului de familie, adică sectorul teritorial de activitate, aceasta va fi atribuită în bază de concurs organizat de MSMPS. Un medic de familie va putea fi titularul unei singure practici.

Printre elemente noi se regăsește posibilitatea de acordare în comodat de către autoritățile publice locale a spațiilor (în incinta instituțiilor medico-sanitare publice sau a altor spații), precum și a bunurilor necesare pentru desfășurarea activității prestatorilor de asistență medicală primară.

Va spori esențial și rolul medicului de familie în sistemul de sănătate. Toate internările în spitale, cu excepţia celor urgente, vor fi făcute la recomandarea medicului de familie. Aceasta va contribui la o mai bună monitorizare a cazurilor, la excluderea dublărilor şi la eficientizarea cheltuielilor.

O altă noutate se referă la absolvenţii studiilor postuniversitare de rezidenţiat şi ai învăţământului mediu medical şi farmaceutic, care se angajează în localităţile rurale. Indiferent de statutul juridic al instituţiei în care se angajează, tinerii specialiști vor beneficia de înlesniri. „Va trebui să comunicăm foarte bine acest proiect, ca tinerii să meargă în sate și să-și înceapă activitatea. Mai ales că anterior am majorat cu 50% indemnizația pentru tinerii specialiști în medicină care merg să lucreze în sate, care ajunge până la 45 de mii de lei”, a menționat premierul Pavel Filip.

Libera practică va exista în paralel cu sistemul existent. Implementarea proiectului va asigura condiţii mai bune de activitate pentru medicii de familie, va optimiza cheltuielile sistemului de sănătate și va îmbunătăți calitatea serviciilor medicale.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md