/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Opt etaje în parcul „Ștefan cel Mare”. Construcția unui centru socio-cultural de agrement în locul cafenelei „Guguță” a primit vot pozitiv

20 iulie 2018, ora 19:31

Ion Ștefăniță, opozant al proiectului inițial de construcție a unui hotel de 12 etaje în locul cafenelei „Guguță”, a dat ieri un vot pozitiv pentru noul proiect. El spune că, de această dată, aprobă noua funcționalitate a construcției.

Am fost împotriva acelui hotel cu 12 nivele. Acum noi discutăm o altă schiță, alt proiect, alt arhitect proiectant, respectiv altă funcționalitate. Chișinăul are nevoie de cultură, turism, infrastructura turismului și are nevoie de un confort urban”, Ion Ștefăniță, membru al Consiliului.

El își mai motivează decizia prin faptul că au existat și alte construcții de agrement în Grădina Publică de-a lungul timpului, dar și pe baza modelului mall-ului „Palas” din Iași.

Dacă este acum un agent economic, care are un business plan și vrea să construiască, vrea să creeze locuri de muncă, vrea să facă ceva pentru oraș, atunci trebuie să susținem și inițiativele agenților economici, care au decis să rămână acasă”, Ion Ștefăniță, membru al Consiliului.

De cealaltă parte, membrii comunității „OccupyGuguță”, care militează pentru retrocedarea cafenelei în uz public, condamnă decizia Consiliului.

Se apără cu totul altfel de interese decât interesul public”, Cristian Doroftei, membru comunitatea „OccupyGuguță”.

Decizia în sine este una negativă, părerea mea, dar votul lui Ștefăniță a fost votul de aur. El putea să echilibreze această balanță”, Victor Ciobanu, membru comunitatea „OccupyGuguță”.

La criticile societății civile, Ștefăniță răspunde că acestea ar trebui să fie constructive.

Țin cont de poziția fiecărui citadin, dar vreau argumente, nu doar pur și simplu atacuri la persoană, că am fost cumpărat… Eu nu mă vând, eu nu mă cumpăr, nu mă modelez!”, Ion Ștefăniță, membru al Consiliului.

Oamenii au păreri împărțite despre blocul de 8 etaje ce urmează a fi ridicat în parc.

Cred că ar strica toată ambianța parcului. Totuși este loc public, parc, și un bloc… O să înceapă alături să mai construiască și o să dispară parcul”.

Eu nu sunt contra. Pe mine nu mă încurcă personal”.

E dubios. La noi orice construcție de acest tip naște dubii și … sunt împotrivă”.

Dacă cineva are parale și vrea să cumpere aici, noi, cei care nu avem bani, nu avem putere, nu putem noi să ne opunem”.

Disputa pentru proiectul de construcție a ajuns și în Parlament, unde liderul Partidului Liberal – Mihai Ghimpu, a făcut haz de necaz la începutul ședinței.

Stimați colegi, eu propun să fie invitat azi la ședința Parlamentului Guguță, fiind că am auzit că a venit în ospeție în Republica Moldova și vrea să-și construiască o casă aici lângă Parlament și trebuie să ne cunoaștem vecinul”, Mihai Ghimpu, lider PL.

Construcția unei clădiri multi-etajate în locul cafenelei „Guguță” a fost aprobată luna trecută de Curtea de Apel, atunci când a rejudecat cazul început în 2015. Compania care deține cafeneaua “Guguță” a primit și dreptul de privatizare a terenului. Pentru a demara construcția, agentul economic trebuie să obțină în cadrul aceluiași Consiliu un nou aviz pozitiv la proiectul de execuție pe care urmează-l facă. Potrivit newsmaker, compania care va construi centrul comercial a cumpărat cafeneaua în 2017 de la firma „Finpar Invest”, despre care presa a scris ca ar fi controlată de apropiații lui Vladimir Plahotniuc.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram