Dionis Cenușă despre protestele lui Ilan Șor: Sunt lipsite de orice logică, dar nu și de sens

Declanșarea unor proteste politice împotriva opoziției extra-parlamentare, care nu participă deloc la luarea deciziilor în stat, sunt lipsite de orice logică, dar nu și de sens. Ilan Șor și partidul său, botezat după el, înțelege foarte bine că protestele împotriva PAS și Platforma DA sunt o soluție pentru a acumula vizibilitate și a identifica electorat nou, consideră politologul Dionis Cenușă.

Astfel, Dionis Cenuță atenționează că, prin acțiunile sale, primarul de Orhei demonstrează o dorință vădită de a ajunge în Parlament, favorizează Partidul Democrat și incită la ură împotriva liderului PAS Maia Sandu, dorind să o transforme într-un inamic politic intern:

1. Activismul politic a lui Șor demonstrează o dorință vădită a acestuia de a ajunge în Parlament după viitoarele alegeri parlamentare. Prezența în Parlament i-ar oferi pe lângă imunitate și impunitate, la fel, și noi oportunități de afaceri.

2. Acțiunile lui Șor favorizează Partidul Democrat, care are nevoie de cât mai multe surse de distracție a publicului de la protestele anti-guvernamentale desfășurate de către opoziția extra-parlamentară.

3. Prin demersul său agresiv, Șor incită la ură împotriva Maiei Sandu, probabil încurajat de cazurile anterioare de denigrare împotriva acesteia, coordonate de Igor Dodon, în campania electorală pentru prezidențialele din 2016.

În mod practic, Partidul lui Șor a decis să o transforme pe Maia Sandu într-un inamic politic intern, ușor indentificabil, în încercarea de a desființa critica opoziției cu privire la implicarea lui Ilan Șhor în furtul din sistemul bancar.

4. Prin magazinele sale sociale (circa 80 la număr), finanțate din surse dubioase, Ilan Șor își construiește nucleul electoral din categoria persoanelor de vârstă înaintată, puternic pauperizată și defavorizată de politicile și capacitățile statului. Captarea acestui electorat cu succes i-ar permite lui Șor să împingă lejer Partidul Socialiștilor, care cu excepția PCRM-ului slăbit nu are alți competitori pe stânga eșichierului politic.

În concluzie, Dionis Cenușă a arătat: cazul lui Șor caracterizează starea deplorabilă în care se afla sistemul de partide din țară și calitatea joasă a elitei politice, cu care se face democrația în Moldova. De asemenea, acest caz evidențiază cât de mare este tentația oamenilor de afaceri de a se implica în actul politic și de a se alătura familiei de oligarhi, care deja influențează instituțiile statului.

Reamintim că Ilan Șor și susținătorii săi au organizat astăzi un protest împotriva opoziției pro-europene, în frunte cu Maia Sandu și Andrei Năstase, care critică „magazinele sociale” înființate de primarul din Orhei. Ilan Sor, condamnat în primă instanță pentru implicare în frauda bancară, a spus că opoziția pro-europeană îl împiedică să ajute „oamenii simpli”. Ulterior, reprezentanții partidelor PAS și Platforma DA au declarat că în spatele acestor proteste s-ar afla de fapt Partidul Democrat.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.