Parlamentul a votat transmiterea fostului Stadion Republican Ambasadei SUA. Voronin: Este o mită!

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Parlamentul a votat, în două lecturi, transmiterea cu titlu oneros a teritoriului fostului stadion republican Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Moldova. Pentru susținerea acestui proiect au votat 65 de deputați, socialiștii au părăsit, în semn de protest, ședința Parlamentului înaintea punerii la vot, iar mai mulți deputați, deși au criticat intenția, au votat pentru adoptarea acesteia.

Potrivit proiectului, terenul de circa 5 ha din centrul capitalei va fi transmis Ambasadei SUA la prețul de piață al terenului. Ulterior, Ambasada SUA va răscumpăra de la proprietarii care dețin clădiri în perimetrul fostului stadion imobilele deținute de aceștia.

Președintele PCRM, Vladimir Voronin a menționat că a avut o întâlnire cu ambasadorul SUA, James Pettit și i-a spus acestuia că „aceasta este o mită”. „Dacă îi dăm terenul, aceasta o să fie a doua ca mărime Ambasadă. De ce facem noi așa cadou?!”, s-a întrebat Voronin, precizând că este o cedare. „Pe toate dimensiunile cedați, și aș spune mai dur, trădați. Este o crimă împotriva tuturor. V-ați deprins să vă închinați la toți”, a mai afirmat liderul comunist.

Deputatul socialist Vlad Bătrîncea a menționat că potrivit „practicii mondiale” dacă se oferă un teren de 5 ha la noi, SUA trebuie să ofere Republicii Moldova „un teren similar la Washington”. „Eu înțeleg că noi suntem niște aborigeni și putem fi luați cu o banană”, a spus socialistul.

Comunistul Oleg Reidman a menționat că în perimetrul stadionului sunt mai mulți proprietari. „Înainte unul dintre „impedimente” era că acolo sunt niște proprietari. Cum va fi cu ei?!”, a întrebat Reidman. Raportorul proiectului a menționat că „este obligațiunea Ambasadei SUA să găsească o soluție cu acești proprietari”.

„Acolo este sediul lui Șor. L-ați întrebat pe el? Poate el vrea să dea nu 20 de milioane, dar 30, să facă Orheiland în centrul capitalei”, a spus, la rândul său deputatul socialist Vasile Bolea, făcând trimitere la prevederile legale potrivit cărora, în cazul deținerii unei proprietăți în comun, atunci când unul dintre coproprietari vrea să înstrăineze un bun, trebuie mai întâi să-l propună celorlalți coproprietari, iar apoi să-l scoată spre comercializare.

Deși a criticat proiectul pe motiv că Ambasada SUA ar fi putut găsi un alt teren, iar Stadionul Republican să fie reabilitat, liberalul Roman Boțan a precizat că liberalii vor susține această decizie.

Și democratul Corneliu Dudnic a menționat că ar avea mai multe argumente de a spune nu, fiind fost sportiv care s-a antrenat pe teritoriul fostului stadion, însă îl va susține pentru că acesta este delăsat.

Nu în ultimul rând, într-o luare de cuvânt, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a spus că este vorba de „un teren în centrul orașului care stă în paragină de ani de zile”. „Este vorba de o paragină în centrul orașului, care nouă ne e rușine de ea și noi o vindem, nu o dăm, dar o vindem Guvernului SUA, țara care ne-a oferit o susținere de peste un miliard de dolari”.

Înaintea punerii la vot, socialiștii au anunțat că părăsesc ședința Parlamentului, în semn de protest, iar din deputații rămași, 65 au votat pentru transmiterea terenului Ambasadei SUA.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...