Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ Parlamentul a votat proiectul…

DOC Parlamentul a votat proiectul care admite în traficul internațional autovehiculele din stânga Nistrului

Foto: autoblog.md

Mijloacele de transport ale cetățenilor domiciliați în regiunile din stânga Nistrului ar putea avea dreptul de circulaţie în trafic internațional. Parlamentul a votat în prima lectură, un proiect de lege cu privire la înmatricularea mijloacelor de transport din stânga Nistrului și municipiul Bender, proiect criticat anterior de unii experți.

„Elaborarea proiectului de lege rezultă din necesitatea acordării dreptului de circulație în trafic internațional a mijloacelor de transport care sunt cu plăcuțe cu număr din unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și municipiul Bender. Or, aceste mijloace de transport nu pot fi admise în trafic internațional cu numere de înmatriculare ale unui teritoriu necontrolat constituțional”, se menționează în nota informativă care însoțește proiectul de lege elaborat de Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Potrivit proiectului, mijloacele de transport, inclusiv remorcile, motocicletele şi bicicletele cu motor auxiliar, vor putea obține plăci cu număr de înmatriculare neutru, pentru circulația în trafic internațional. Acestea vor fi eliberate de subdiviziunile Agenţiei Servicii Publice a Republicii Moldova, la oficiile deschise în orașele Bender și Râbnița, în baza documentelor ce atestă domiciliul persoanei și dreptul de proprietate.

Vor putea fi înmatriculate mijloacele de transport, aflate în proprietate până la data de 24 aprilie 2018 și care sunt, în prezent, înmatriculate în unităţile administrativ- teritoriale din stânga Nistrului sau municipiul Bender.

În vederea reducerii abuzurilor din partea populației și eschivării de la plata drepturilor de import aferente mijloacelor de transport introduse în R. Moldova, proiectul de lege interzice ca mijloacele de transport, înregistrate în baza Legii respective, să fie conduse pe drumurile naționale de către persoanele care au domiciliul într-o altă localitate decât în Unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și municipiul Bender. Încălcarea se va sancționat cu o amendă de la 3 000 la 4 500 de lei, cu aplicarea a 5 puncte de penalizare persoanelor fizice.

Proiectul urmează a fi votat în lectură finală de către Parlament.

Autorităţile de la Chişinău şi Tiraspol au semnat pe 24 aprilie 2018, la Tighina, un acord privind admiterea în circuitul internaţional al maşinilor cu numere de înmatriculare transnistrene care aparţin persoanelor fizice. Guvernul a calificat această înțelegere drept un progres pe dimensiunea reglementării conflictului transnistrean.

Unii exerți critică însă decizia și consideră că aceasta nu va soluționa conflictul transnistrean, deoarece presupune o cedare nejustificată și un document care reprezintă riscuri majore pentru disciplina fiscală.