Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Deputații PLDM au depus o…

Deputații PLDM au depus o sesizare la CC cu privire la invalidarea alegerilor locale

Deputații PLDM au dat curs apelului Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte și Comunității Watchdog și a depus la Curtea Constituțională (CC) o sesizare prin intermediul căreia cer magistraților să se expună asupra invalidării alegerilor locale noi, prin interpretarea unor norme constituționale.

Curtea Constituțională ar urma să constate dacă prin invalidarea alegerilor sunt afectate garanțiile constituționale privind asigurarea dreptului la vot, a dreptului de a fi ales sau dacă instanța de judecată poate invalida scrutinul din oficiu, în lipsa unei cereri în acest sens.

„Noi cerem să se expună asupra acelor articole care se referă la statul de drept, la suveranitate, la dreptul la vot, la dreptul la administrarea treburilor publice, la încălcarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor și alte articole”, a menționat Tudor Deliu.

Proiectul sesizării mai propune ca Curtea Constituțională să verifice constituționalitatea acțiunilor / inacțiunilor instanțelor de judecată și a organului electoral central, atât la etapa infirmării legalității alegerilor și invalidarea mandatului de către instanțele de judecată, cât și la etapa finalizării (fără dispunerea efectuării votării repetate) de către autoritatea electorală centrală a procedurilor electorale privind alegerile primarului general al mun. Chișinău din anul curent.