/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Panică într-un sat din Armenia. Localnicii au crezut că a început războiul cu Rusia

missing
19 iulie 2018, ora 19:32

Sătenii din Panik, o localitate catolică din regiunea Shirak a Armeniei, au încremenit de spaimă când, din senin, s-au trezit cu vehicule de război pe drumuri, scrie digi24. Aceștia nu fuseseră anunțați de responsabilii militari ruși că, pe 17 iulie, în satul lor urma să se desfășoare un exercițiu militar, la care au participat în jur de 30 de soldați ruși. Între timp, de jur-împrejur, la câțiva kilometri depărtare, răsunau explozii.

Un localnic a povestit că sătenii au fugit din case, de frica unui război. Într-un videoreportaj realizat de Radio Europa Liberă, un sătean l-a întrebat pe un soldat de ce trage.

-De ce împușcați? Spune-ne!
-Dar nu trăgeam în voi. Erau gloanțe oarbe.
-Copiii dorm. Ați speriat oamenii
”.

Dacă cineva din Armenia ar fi făcut așa ceva în Rusia, așa exercițiu militar fără să anunțe, într-un sătuc sau chiar doar într-o casă, ar fi fost o adevărată tragedie din asta!”, Vardan Makeyan, primarul satului Panik.

Guvernatorul regiunii s-a întâlnit cu un oficial militar, care i-au explicat situația, precizând că aceștia au invocat un context de „forță majoră” și că un asemenea incident nu se va mai repeta.

-Ați avut autorizație să desfășurați exerciții în acea zonă?
-Nu sunt gata să vă răspund acum la această informație. De ce mai adresați această întrebare? V-am spus că am pornit o anchetă pentru a stabili detaliile. Ne-am cerut scuze oficiale de la guvernator
”, Alexei Palyukovici, comandant adj. bază militară.

Potrivit unor surse de informații, militarii proveneau de la baza 102 a Rusiei din Gyumri, al doilea oraș ca mărime din Armenia. Baza militară a fost subiectul unui scandal în 2015, când un soldat rus a pătruns într-o casă și ucis o familie întreagă. Baza militară găzduiește aproximativ 5.000 de soldați ruși. În 2010, Armenia și Rusia au semnat o prelungire a contractului de închiriere de către ruși a bazei până în 2044. Un contract cât se poate de avantajos pentru partea rusă, care nu plătește chirie, iar întreaga povară a utilităților se află pe umerii autorităților armene.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram