/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia

/VIDEO/ Deputații sunt îndemnați să sesizeze Curtea Constituțională pentru a stabili circumstanțele care pot duce la o nouă invalidare a alegerilor

19 iulie 2018, ora 17:53

„Dacă nimeni nu sesizează curtea și nu cere anularea alegerilor, cum stabilește curtea că alegerile au fost fraudate? Dacă curtea zice că au fost fraudate, atunci, poate e cazul să explice cum au fost influențate rezultatele? Al doilea lucru, dacă rezultatele alegerilor au fost influențate, curtea trebuia să ne spună în detrimentul cui și în favoarea cui? Curtea acest lucru nu ne-a spus”, Igor Boțan, director executiv al Asociației „ADEPT”.

ONG-urile mai cer Curții Constituționale să se expună și dacă au fost aplicate recomandările de revizuire pe care le-a făcut în urma scrutinului prezidențial din 2016, pentru a nu admite încălcări ce pot influența considerabil rezultatele alegerilor.

„Curtea a stabilit cele 4 criterii care, eventual, trebuie examinate împreună atunci când se ridică problema validării alegerilor. Autorii sesizării roagă Curtea să treacă în revistă și să stabilească care din cele 6 adrese, în ce măsură au fost îndeplinite, pentru că ne apropiem de alegerile parlamentare”, a mai spus Boțan în cadrul conferinței de presă.

Totodată, membrii grupului de inițiativă consideră că aceste clarificări vor completa analiza legislației electorale pe care o face și Comisia Juridică a Parlamentului, împuternicită cu această sarcină săptămâna trecută.

„Credem că acest proiect va fi mai mult de ajutor acestei Comisii Juridice a Parlamentului și poate fi privit ca un prim document de la care să pornească ei”, a declarat Pavel Postică, director de programe al Asociației „Promo-LEX”.

Reprezentanții coaliției de ONG-uri au îndemnat parlamentarii să expedieze această sesizare la Curtea Constituțională:

„Chiar credem că ar fi bine ca, în special, deputații din Parlamentul Republicii Moldova să analizeze acest document, eventual să-l subsemneze și să expedieze această sesizare Curții Constituționale.”

Sesizarea a fost inițiată de think-thank-ul Watchdog Moldova, fiind susținută de 35 de ONG-uri. Dacă aceasta va fi trimisă Curții, magistrații ar urma să examineze admisibilitatea sesizării.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram