16:01:22 19.03.2024
Stiri

NOU // Cum vor putea fi DEMIȘI judecătorii din R. Moldova

Social 19.07.2018 17:00 Vizualizări1575 Autor: Ziarul National
NOU // Cum vor putea fi DEMIȘI judecătorii din R. Moldova


Doar abaterea disciplinară „gravă sau repetată” va constitui temei pentru eliberarea din funcţie a unui judecător din R. Moldova, potrivit unor modificări la legislație aprobate astăzi de Parlament.

Reglementările legislative cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor au fost modificate conform recomandărilor Comisiei de la Veneția și prevăd că motiv pentru abaterea disciplinară a judecătorului servește nerespectarea „intenționată sau din neglijență gravă” a îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul ştie sau trebuia să ştie că există una dintre circumstanţele prevăzute de lege pentru abţinerea sa, precum şi formularea de declaraţii repetate şi nejustificate de abţinere în aceeaşi cauză, care are ca efect tergiversarea examinării cauzei.

De asemenea, va fi catalogată drept abatere disciplinară adoptarea unei hotărâri judecătoreşti prin care intenţionat sau din neglijenţă gravă au fost încălcate drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanelor fizice sau juridice, garantate de Constituţia Republicii Moldova şi de tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte.

O altă modificare prevede ca abatere disciplinară neîndeplinirea sau îndeplinirea cu întârziere sau necorespunzătoare a unei obligaţii de serviciu, fără o justificare rezonabilă şi dacă aceasta a afectat în mod direct drepturile participanţilor la proces sau a altor persoane.

La fel, va fi considerată abatere disciplinară și faptele care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei în aşa măsură, încât se afectează încrederea în justiţie, comise în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în afara acestora, care după gravitatea lor nu pot fi calificate doar ca încălcări ale Codului de etică şi conduită profesională a judecătorilor.

Alte modificări prevăd că procedurile disciplinare pot fi intentate şi împotriva judecătorilor demisionaţi, pentru faptele comise în timpul exercitării mandatului de judecător.

Printre modificări se regăsește și alegerea membrilor colegiului disciplinar din rândul judecătorilor - prin vot secret la Adunarea Generală a Judecătorilor, iar un judecător va fi din cadrul Curţii Supreme de Justiţie și câte doi din cadrul curţilor de apel şi din cadrul judecătoriilor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

15.03.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Raportul lui Dorin R...

11.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cât de naivă e „șefa...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md