Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Consiliul Național al Monumentelor Istorice…

Consiliul Național al Monumentelor Istorice discută cazul „Guguță”. Membrilor societății civile nu li s-a permis accesul

Foto: orasulmeu.md

Consiliul Național al Monumentelor Istorice s-a convocat astăzi, 19 iulie, în ședință. Ion Ștefăniță, directorul general al Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, membru al Consiliului, a confirmat pentru Ziarul de Gardă că pe ordinea de zi a ședinței este inclus și proiectul de construcție al unui „centru socio-cultural și de agrement” în locul edificiului fostei cafenele „Guguță” din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

Sociologul și activistul Vitalie Sprînceană, împreună cu alți membri ai „OcupyGuguță” − acțiune de protest permanent pentru apărarea democrației în R. Moldova, au încercat să obțină acces în sala de ședințe, însă fără succes.

Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice este, conform legislației, „autoritatea ştiinţifico-metodică în domeniul protejării de stat a monumentelor istorice şi funcţionează pe lângă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării”. Întrebat de ce agenda și ordinea de zi a ședințelor nu sunt publicate pe site-ul Ministerului, șeful serviciului informare și comunicare cu mass-media, Ion Mischevca, a declarat că „serviciul din cadrul Ministerului nu răspunde de agenda Consiliului Monumentelor Istorice sau al oricărei alte entități, fie aceasta din subordine sau de pe lângă minister” și ne-a sugerat să ne adresăm Consiliului cu această întrebare.

Unica informație despre Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice din R. Moldova, care poate fi accesată pe site-ul oficial al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, este componența Consiliului și procesele-verbale ale ședințelor, ultimul fiind din luna martie, curent.

Activitatea Consiliului Național al Monumentelor Istorice se desfășoară în conformitate cu Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice, aprobat prin HG nr. 73 din 31.01.2014. Punctul 4 din Regulament prevede componența Consiliului, care este format din 14 membri – persoane care deţin cunoştinţe şi experienţă profesională ştiinţifică, teoretică şi metodologică în domeniul protejării monumentelor istorice, reprezentanţi ai Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, ai Agenţiei Naţionale Arheologice, ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, ai Comitetului moldovean ICOMOS, ai altor organizaţii nonguvernamentale specializate în protejarea monumentelor şi cu preocupări statutare în domeniu de cel puţin trei ani, precum şi funcţionari publici din cadrul subdiviziunii de specialitate a Ministerului Culturii, numiţi prin ordinul ministrului culturii pentru un mandat de trei ani. Mandatul poate fi reînnoit în mod consecutiv.

Totodată, la punctul 7 este stipulat că „pentru buna desfăşurare a activităţilor Consiliului, pe lângă membrii prevăzuţi la punctul 4 după caz, la şedinţele Consiliului pot fi invitați, fără drept de a participa la procesul de votare, la propunerea subdiviziunilor de specialitate fără drept de a participa la procesul de votare, la propunerea subdiviziunii de specialitate din cadrul Ministerului Culturii, şi alte personalităţi, specialişti sau experţi din domeniul protejării monumentelor”.

La 7 iunie curent, Curtea de Apel Chișinău a decis că „Regata Imobiliare” (succesor în drepturi procedurale a „Finpar Invest” SRL) poate privatiza terenul unde actualmente se află cafeneaua Guguță. Prin aceeași decizie, compania își menține și dreptul de a construi un imobil cu 13 etaje în locul edificiului din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Judecătorii au respins cererile Consiliului Municipal Chișinău și a Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor prin care se solicitau interzicerea construcției.

Mai multe detalii despre istoricul procesului