Educaţia media – tot mai necesară în rândul tinerilor

DSC0547-6300×3150

De educaţie media au nevoie nu doar tinerii, dar o întreagă societate, deoarece falsurile şi ştirile propagandistice sunt tot mai multe în spaţiul informaţional. Pentru a face faţă acestor provocări, experţii susţin că educaţia media este una dintre soluţii.

În opinia tinerilor, educaţia media este despre media online şi despre instrumente moderne de comunicare.

Alexandru, reporter la radio Teleradio Moldova spune că „pe mine educaţia media m-a ajutat să descoper mobile journalism, care mi-a adus o nouă direcţie de dezvoltare”.

Pe când Valeria, o tânără de 17 ani zice că „educaţia media mă ajută să fac fotografii calitative; să interacţionez mai uşor cu oamenii şi să aleg corect sursele de informare”.

Formatorii de educaţie media din Republica Moldova susţin că soluţia împotriva falsurilor şi manipulării mediatice este gândirea critică.

Consider că educaţia media îi ajută pe tineri să gândească critic, să se informeze corect şi să utilizeze în siguranţă mass-media ca să nu fie manipulaţi”, susţine Veronica, formatoare la Centrul Media pentru Tineri.

De aceiaşi părere sunt şi unii jurnalişti.

Michael, jurnalist cu o experienţă de mai mult de zece ani în presa interanţională, spune că „educaţia media este o chestie grozavă, deoarece te ajută să obţii informaţii adiţionale şi să diferenţiezi falsul de veridic”.

Alţi actori civici cred că să citeşti media corect este o obligaţiune şi poate chiar o necesitate.

Educaţia media este un domeniu care merită introdus în curricula şcolară. Această disciplină va ajuta tinerii să se informeze şi să parcurgă mediul online în siguranţă”, povesteşte Flora, director adjunct la IREX Europe, organizaţie care promovează educaţia media în rândul tinerilor.

Educaţia media a fost subiect de interes şi pentru 50 de tineri în cadrul taberei Multimedia Conector, care a durat 3 zile şi a adus în vizor opinia mai multor experţi din domeniul mass-media.

Autori: Daniel Popovici, Tatiana Gherman, Daniela Caraman, Alexandru Corceac, participanți la „Multimedia Conector pentru Tineri”.

Acest material a fost realizat în cadrul Taberei de Educație Media „Multimedia Conector pentru Tineri”, parte a Proiectului „Încurajarea tinerilor să devină cetățeni activi”, implementat de IREX Europe și AO „Centrul Media pentru Tineri”, cu susținerea financiară a Uniunii Europene. Opiniile exprimate în acest material nu reflectă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente