06:54:53 19.03.2024
Stiri

Numirea lui Kozak, „ MESAJ” al Kremlinului: Candu admite că profilul lui Kozak „este impunător” în comparație cu Rogozin, dar spune că R. Moldova nu va accepta o relație de pe poziția „stat dominant față de un stat dominat”

Politică 19.07.2018 14:35 Vizualizări1202 Autor: Ziarul National


Numirea lui Kozak, „ MESAJ” al Kremlinului: Candu admite că profilul lui Kozak „este impunător” în comparație cu Rogozin, dar spune că R. Moldova nu va accepta o relație de pe poziția „stat dominant față de un stat dominat”

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, este convins că numirea vicepremierului rus, Dmitri Kozak, în calitate de responsabil de relaţiile comercial-economice cu R. Moldova este un mesaj important de la Kremlin pentru R. Moldova.

„Este un mesaj că Federaţia Rusă va atrage o mai mare atenție R. Moldova și regiunii. Domnul Kozak a fost numit responsabil de relaţiile comercial-economice cu R. Moldova. Nu se spune nimic de Transnistria, așa cum era în cazul lui Rogozin. Profilul lui Kozak este unul impunător şi ca experienţă, şi ca profil în general. Nu va fi uşor, luând în considerare experienţa noastră deja neplăcută legată de acel memorandum Kozak”, a declarat astăzi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ședința Platformei de consultare și control parlamentar pentru realizarea politicii de reintegrare a R. Moldova.

Candu speră ca, odată cu numirea lui Kozak în această funcție, să se îmbunătățească relația cu Rusia, dar R. Moldova „să fie tratată de la egal la egal”.

„Sperăm că este un mesaj de îmbunătăţire a relaţiilor, găsirea unor mecanisme, compromisuri, ca să restabilim dialogul şi să restabilim comunicarea. Totuși, nu vom uita de principiile pe care le-am stabilit anterior. Principiile legate de demnitate, de respect reciproc, de relaţie pragmatică şi cooperare productivă cu Federaţia Rusă. Nu ne dorim o relație de pe pozițiile unui stat dominant față de un stat dominat. Nu poate fi vorba de elemente de federalizare a R. Moldova”, a punctat spicherul Candu.

De menționat că Dmitri Kozak a fost numit, printr-un decret semnat de Vladimir Putin, reprezentant special al președintelui rus pentru „relațiile comercial-economice” du R. Moldova. Kozak este autorul cunoscutului memorandum din 2003, care viza soluționarea diferendului transnistrean prin federalizarea R. Moldova și staţionarea trupelor ruseşti până în 2023, respins în ultimul moment de către președintele de-atunci, Vladimir Voronin.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

15.03.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Raportul lui Dorin R...

11.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cât de naivă e „șefa...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md