Comisia Europeană: Kosovo a îndeplinit toate criteriile de referință necesare pentru liberalizarea vizelor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisia Europeană a confirmat miercuri îndeplinirea de către Kosovo a ultimelor două cerințe în materie de liberalizare a vizelor, și anume ratificarea Acordului de delimitare a frontierei cu Muntenegru și obținerea unor rezultate consolidate în lupta împotriva criminalității și a corupției. Prin urmare, Kosovo îndeplinește toate criteriile de referință prevăzute în foaia de parcurs privind liberalizarea vizelor, a informat executivul european într-un comunicat de presă.

În mai 2016, Comisia a propus Parlamentului European şi Consiliului acordarea unui regim de călătorii fără viză în UE pentru cetăţenii din Kosovo, cu condiţia ca cele două cerinţe să fie îndeplinite până la data adoptării propunerii. Totodată, Comisia a îndemnat Parlamentul European şi Consiliul să continue procesul de adoptare a propunerii sale.

„Kosovo a făcut progrese însemnate în ultimii doi ani pentru a îndeplini cele două cerinţe rămase în materie de liberalizare a vizelor. Astăzi putem confirma că aceste ultime două criterii de referinţă au fost îndeplinite şi că toate celelalte criterii de referinţă sunt îndeplinite în continuare. De asemenea, am încredere că, şi în viitor, Kosovo va răspunde atât provocărilor în materie de migraţie, cât şi celor în materie de securitate, inclusiv în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei. Invit acum Parlamentul European şi Consiliul să adopte rapid propunerea noastră privind eliminarea obligativităţii vizelor pentru resortisanţii din Kosovo. Acesta va fi un moment important pentru Kosovo, pentru întreaga regiune a Balcanilor de Vest şi pentru Europa în ansamblul său”, a declarat comisarul pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos.

Comisia Europeană a lansat la începutul lui 2012 un dialog cu Kosovo referitor la liberalizarea vizelor şi, ceva mai târziu în acelaşi an, executivul european a prezentat autorităţilor din Kosovo o foaie de parcurs privind liberalizarea vizelor, care preciza măsurile legislative şi instituţionale pe care Kosovo trebuia să le adopte şi să le pună în aplicare pentru a realiza progrese în vederea liberalizării vizelor. Foaia de parcurs stabileşte o listă cuprinzătoare a reformelor, printre care se numără reintegrarea şi readmisia, securitatea documentelor, gestionarea frontierelor şi a liniei de demarcaţie, gestionarea migraţiei, azilul, lupta împotriva criminalităţii organizate şi a corupţiei, precum şi drepturile fundamentale conexe libertăţii de circulaţie.

Comisia a adoptat patru rapoarte privind progresele înregistrate de Kosovo în cadrul dialogului în materie de vize şi a prezentat, la 4 mai 2016, propunerea de eliminare a obligativităţii vizelor pentru resortisanţii din Kosovo. Se pleca de la premisa că, la momentul adoptării propunerii de către Parlamentul European şi Consiliu, Kosovo ar fi ratificat Acordul de delimitare a frontierei cu Muntenegru şi şi-ar fi consolidat rezultatele înregistrate în lupta împotriva criminalităţii organizate şi a corupţiei, ultimele două criterii de referinţă care mai trebuiau îndeplinite.

După adoptarea propunerii legislative de către Parlamentul European şi Consiliu, resortisanţii din Kosovo titulari ai unor paşapoarte biometrice nu vor mai avea nevoie de viză atunci când vor călători pentru şederi de scurtă durată, de până la 90 de zile, în toate statele membre ale UE, cu excepţia Irlandei şi a Regatului Unit, precum şi în cele patru ţări asociate spaţiului Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia), potrivit comunicatului citat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...