08:54:11 19.03.2024
Stiri

Liberalii au solicitat audierea ministrului Gaburici în legătură cu „alegerea netransparentă” a comapniei care va construi „Arena Chișinău”: Replici acide de la socialiști

Politică 19.07.2018 12:58 Vizualizări916 Autor: Ziarul National
Liberalii au solicitat audierea ministrului Gaburici în legătură cu „alegerea netransparentă” a comapniei care va construi „Arena Chișinău”: Replici acide de la socialiști


Deputații liberali au solicitat astăzi audierea ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, în legătură cu concursul de selectare a companiei care se va ocupa de construcția „Arenei Chișinău”.

Potrivit legislatoarei Alina Zotea, compania turcească „SUMMA” a fost alească în condiții netransparente și fără concurență, fiind singura care a participat la licitație.

Mai mult, Zotea a amintit că președintele „Summa Group”, Bora Selim, a fost numit pe 2 februarie curent membru al al Consiliului Economic pe lângă președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, ceea ce ar implica un conflict de interese și induce ideea unei înțelegeri între guvernare și Dodon - „să repare Președinția ca să obțină ulterior și alte proiecte”.

Aceeași deputată a menționat că „SUMMA” a fost implicată în mai multe scandaluri în R. Moldova, inclusiv atunci când a construit complexul „Crown Plaza”, încălcând regimul de înălțime al centrului istoric din Chișinău.

Consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi, prezent la ședința Parlamentului, i-a reproșat Alinei Zotea că nu s-a informat suficient, fiindcă nu „SUMMA” repară Președinția, iar socialistul Vlad Bătrâncea a adăugat că, timp de zece ani, liberalii ar fi „transformat Chișinăul în Colonița”, demolând și nimicind „peste 100 de monumente de arhitectură”.

Totuși, socialiștii au susținut propunerea liberalilor de audiere a lui Gaburici, ca să întrebe ce se va întâmpla cu cele 55 de hectare din cele 70 declarate de utilitate publică, în timp ce „Arena Chișinău” va fi contruită pe doar 15 hectare.

Comunistul Vladimir Voronin a propus ca, pe lângă „Arena Chișinău”, Gaburici să fie întrebat și despre terenul de cinci hectare din centrul Chișinăului acodrat pentru construirea Ambasadei SUA la Chișinău, „cel mai sărac stat din lume”.

Atât propunerea liberalilor, cât și a lui Voronin au fost respinse de majoritatea parlamentară.

Menționăm că „SUMMA” activează în R. Moldova de mai mulți ani, fiind cea care a construit mall-ul de pe viaduct, hotelul de lux „Radisson Blu Leogrand”, drumuri, complexe rezidentiale de lux, spitale și școli private.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

15.03.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Raportul lui Dorin R...

11.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cât de naivă e „șefa...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md