Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Arena Chișinău, în atenția deputaților.…

Arena Chișinău, în atenția deputaților. PL a cerut audierea lui Gaburici

Foto: facebook.com/alina.lainess

Partidul Liberal a cerut audierea ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, în legătură cu desemnarea companiei turcești „Summa”, drept câștigător al concursului organizat pentru proiectarea și construcția „Arenei Chișinău”. Fracțiunea PL se arată indignată de faptul că această companie a fost aleasă câștigătoare, chiar dacă a fost unica care a depus o ofertă.

„Este deja cunoscut publicului că fără concurență a fost selectată compania turcă „Summa”, care a fost unica companie care a aplicat pentru concurs. Există clar conflicte de interese în cazul președintelui companiei, Selim Bora, care printr-un decret de la 2 februarie, face parte din componența Consiliului Economic pe lângă președintele Igor Dodon”, a declarat deputata Alina Zotea.

Fracțiunea PL a mai subliniat că această companie a fost implicată și în scandalul cu privire la ridicarea complexului Crown Plaza din centrul capitalei, care ar fi stricat logistica urbană și arcul pe care sunt situate Catedrala, Clopotnița și Arcul de Triumf.

„Cel mai probabil a fost o înțelegere între Igor Dodon și reprezentanții turci precum că aceștia alocă bani pentru reparația Președinției, ca ulterior să câștige proiectul de construcție a Arenei”, a mai adăugat Alina Zotea.

Declarațiile deputatei liberale l-au nemulțumit însă pe Vlad Batrâncea, care a precizat că liberalii sunt cei care au demolat și nimicit monumentele. Totuși, deputatul socialist a declarat că va susține propunerea audierii ministrului Chiril Gaburici.

Consilierul președintelui, Maxim Lebedinschi, a contrazis-o pe Alina Zotea, menționând că Președinția nu este reparată de compania Summa: „Argumentele dvs sunt niște speculații mincinoase. Președintele nu are nici o influență asupra selectării companiei pentru construcția Arenei. Este competența Guvernului și a ministerului Economiei”.

Deși propunerea a fost susținută și de fracțiunea PCRM, aceasta nu a fost inclusă pe ordinea de zi pentru că nu a acumulat suficiente voturi.

La o săptămână de la deschiderea ofertei depuse la concursul de selectare a partenerului privat care va construi Arena Chișinău, ministra Monica Babuc a anunțat în cadrul unui briefing de presă că membrii comisie de concurs a votat în unanimitate pentru desemnarea în calitate de câștigător a companiei „Summa” din Turcia, singura companie care a depus dosarul în concurs.

În portofoliul companiei se numără mai multe edificii construite în Republica Moldova, precum ar fi centrul comercial Shopping MallDova, complexul rezidențial Crown Plaza, Hotelul Leogrand și spitalul Medpark. Precizăm că Summa Group este și coproprietar al Shopping Malldova.