Andrian Candu atenționează opoziția: Sistemul mixt nu va fi anulat. Identificați-vă candidații să intrați în competiția politică

Președintele Parlamentului Andrian Candu a precizat astăzi că sistemul electoral de vot mixt nu va fi anulat, iar următoarele alegeri parlamentare se vor desfășura conform acestuia.

Totodată, oficialul a îndemnat liderii opoziției, care protestează în fața clădirii Parlamentului, să-și identifice candidații pentru circumscripțiile electorale din țară și de peste hotare, ca să intre în competiția politică legată de electorală.

Ce ține de sistemul mixt, trebuie să înțeleagă absolut toți cetățenii ai Republicii Moldova, inclusiv cei care sunt astăzi la protest în fața Parlamentului, că sistemul mixt nu va fi anulat și că următoarele alegeri parlamentare vor fi organizate în baza sistemului mixt. Să se pregătească pentru sistemul mixt, să își identifice foarte bine candidații în circumscripție electorale din țară și din străinătate. Să intre în competiție politică legată de electorala care urmează și mai puțin cu pierderea timpului, chiar și dacă democratic este legată de proteste”, a declarat Andrian Candu.

În context, Andrian Candu a menționat că Parlamentul Republicii Moldova își exprimă îngrijorările legate de invalidarea alegerilor din Chișinău.

Comisia juridică a fost delegată și s-a solicitat într-un termen de 60 de zile să investigheze, evalueze, documenteze cele întâmplate și să vină cu recomandări și cu soluții pentru depășirea subiectului în așa fel încât să nu mai avem astfel de cazuri când după unele opinii instanțele de judecată vor arbitra și atribuit mai mult decât li s-a cerut s-au s-au expus pe subiecte depășind poate anumite competențe”, a spus președintele Legislativului.

Declarația a fost făcută pe fondul unei acțiuni de protest organizată de Mișcarea de Rezistență Națională în fața Parlamentului. Acțiunea are drept scop determinarea Legislativului să îndeplinească revendicările cuprinse în cele două Rezoluții – cea adoptată la 1 iulie în PMAN și cea din 5 iulie din Parlamentul European.

Participanții la protestul de pe 1 iulie din Piața Marii Adunări Naționale au adoptat unanim o rezoluție în care au solicitat confirmarea legalității alegerilor și validarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase, anularea sistemului electoral mixt și revenirea la cel proporțional, demiterea și tragerea la răspundere a judecătorilor care au participat la luarea deciziilor ilegale ce au dus la invalidarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.