Pentru a scăpa de pedeapsă, pescarii care „uneltesc” în apele de frontieră, antrenează minori în transportarea mărfii// VIDEO

Poliția de Frontieră anunță un nou trend printre încălcările privind regimul zonei de frontieră. Astfel, pentru a scăpa de pedeapsa contravențională sau penală, pescarii care „uneltesc ” în apele de frontieră folosesc pe post de transportatori a peștelui prins și a uneltelor pescărești copii minori, care în conformitate cu legislația națională nu pot fi atrași la răspundere.

Un caz recent a fost consemnat de angajații Sectorului Poliției de Frontieră Brânza.

În dimineața zilei de 18 iulie, o patrulă a SPF Brânza aflată în misiuni de serviciu a observat un atelaj hipo care se îndrepta dinspre linia de frontieră spre interiorul țării.

Căruțașul s-a dovedit a fi un copil minor, în vârstă de 15 ani, din spusele acestuia locuitor al sat. Slobozia Mare, r-nul Cahul. În urma cercetării căruței, au fost depistate plase și mai multe kilograme de pește.

În mod operativ, au fost anunțați angajații Inspectoratului Ecologic de Stat, au fost contactați reprezențanții legali ai minorului. La sediul Sectorului s-au desfășurat verificările suplimentare asupra bunurilor depistate, fiind vorba despre 12 plase și 58 kg de pește.

Din spusele reprezentanților Inspectoratului Ecologic de Stat, care au preluat bunurile. Potrivit acestora, au fost  depistate și specii înscrise în Cartea Roșie a Republicii Moldova.

Pe cazul dat polițiștii de frontieră continuă cercetările în vederea identificării persoanelor implicate.

Totodată, Poliţia de Frontieră solicită populației locale să manifeste o atitudine conştiincioasă faţă de regulile existente la frontieră și să nu implice minorii în activități ilegale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.