/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia

Câți bani au fost alocați în bugetul de stat pentru 2018 pentru instituțiile de învățământ din țară

19 iulie 2018, ora 10:28

Documentul prevede şcolarizarea obligatorie a tuturor copiilor în vârstă de 7-16 ani, restructurarea reţelei instituţiilor de învăţământ, incluziunea elevilor cu cerințe educaționale speciale și asigurarea transportării gratuite a copiilor şi a cadrelor didactice la instituţiile de învăţământ din localităţile rurale, pe distanţe ce depăşesc 2 km.

De asemenea, într-un comunicat al Executivului se menționează că va fi asigurată alimentarea gratuită a tuturor copiilor din clasele I-IV. În clasele V-XII, gratuit vor fi alimentați copiii din familiile social vulnerabile și elevii din instituțiile de învățământ din raioanele de est şi municipiul Bender, aflate în subordinea Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării. În același timp, toți elevii din clasele I-IX vor primi gratuit manualele necesare, iar în clasele liceale de manuale gratuite vor beneficia copiii din familii defavorizate.

Proiectul prevede și întreprinderea unor măsurilor pentru asigurarea instituţiilor de învăţământ cu învățători. Pentru anul de studii 2018-2019 mai sunt necesare 2032 de cadre didactice, iar această problemă urmează a fi soluționată parțial ținând cont de faptul că în anul curent 872 de tineri vor absolvi specialități pedagogice.

Lucrările de pregătire a instituţiilor de învăţământ, dar și a căminelor aflate în gestiune, urmează a fi finalizate până la data de 24 august curent. În acest an, pentru sistemul de educaţie, în bugetul de stat sunt prevăzute mijloace financiare în sumă de 9,8 miliarde de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram