Fost ministru al Finanțelor: Cetățenia pentru investiții ar putea fi un coridor de a aduce banii furați înapoi în țară

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Acordarea cetățeniei pentru investiții ar putea fi un coridor prin care să fie readuse în țară mijloacele financiare furate din sistemul bancar moldovenesc, având în vedere că investigațiile privind frauda bancară nu sunt finalizate și beneficiarii direcți și indirecți nu au fost responsabilizați. De această părere este expertul economic Veaceslav Negruță, exprimată în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Veaceslav Negruță spune că diferența între modelul moldovenesc, asemănător cu cel maltez și cipriot, față de cele aplicate de alte țări de acordare a cetățeniei pentru investiții este că în cazul Republicii Moldova nu este vorba de investiții în afaceri, ci de darea de împrumut statului. „Cineva va veni cu 250 de mii de euro și va da banii murdari cu împrumut statului, iar statul peste cinci ani, din impozite deja colectate de la toți cetățenii, va întoarce bani curați, plus o dobândă, acestui cetățean care a primit și pașaport de Moldova”, spune expertul.

Potrivit lui, cetățenia va fi acordată nu oamenilor care fug de războaie sau de viață grea, dar persoanelor care au niște resurse pe care încearcă să le legalizeze. „Vorbim despre oameni care caută paradis fiscal, financiar. Pe acești oameni, veniți aici, n-o să-i lege prea mult de Republica Moldova ca și activitate”, spune expertul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...