10:27:15 19.03.2024
Stiri

Planul diabolic prin care Putin vrea să destabilizeze NATO şi UE...

Știri 19.07.2018 08:40 Vizualizări2052 Autor: Ziarul National
Planul diabolic prin care Putin vrea să destabilizeze NATO şi UE... Sursa: prosport.ro


Ivan Savvidis, oligarhul rus care deţine PAOK Salonic, echipă antrenată de Răzvan Lucescu, a finanţat cu sute de mii de euro protestele violente izbucnite la Skopje după ce Macedonia a decis să-şi schimbe numele şi a fost invitată să adere la NATO.

Liderii Macedoniei şi Greciei au semnat duminică un acord prin care fosta republică iugoslavă s-a angajat să schimbe denumirea statului în Republica Macedonia de Nord. Opoziţia încă mai speră că se va organiza un referendum în luna septembrie. Discuţiile purtate în ultima perioadă au stârnit numeroase proteste pe străzile din Skopje, mai ales după ce s-a aflat că, după încheierea diferendului cu Grecia, ar urma invitaţia ca statul să adere la NATO şi UE.

În prim-planul acestor reacţii violente au fost suporterii echipei Vardar, care au fost finanţaţi de oligarhul rus Ivan Savvidis, patronul echipei PAOK Salonic, dezvăluie site-ul de investigaţii OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project).

Antrenorul echipei din Salonic este românul Răzvan Lucescu.


Patronul lui PAOK, Ivan Savvidis, duce mâna spre pistol, iar una dintre gărzile sale de corp încearcă să-l oprească pentru a nu comite un gest necugetat. Rusul s-a stabilit încă din anii '80 în Grecia, iar averea sa atinge două miliarde de euro

Secretarul Alianţei Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, a declarat că Macedonia va putea deveni membru al NATO şi al UE doar după ce va implementa acordul privind schimbarea denumirii în Republica Macedonia de Nord. În 2008, Macedonia a fost invitată să adere la NATO, în cadrul summitului de la Bucureşti, dar Grecia a blocat operaţiunea prin dreptul de veto. Grecii revendică şi ei denumirea istorică de Macedonia, având chiar o provincie cu acest nume. Compromisul la care s-a ajuns a fost ca Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FRI Macedonia) să treacă la numele de Republica Macedonia de Nord.

Premierul Macedoniei, Zoran Zaev, a declarat deja public că oligarhul Ivan Savvidis a plătit numeroase persoane pentru a provoca protestele violente din Skopje. Jurnaliştii de investigaţii de la OCCRP, care au colaborat în anchetă cu Buzzfeed, au descoperit că patronul lui PAOK a virat circa 300.000 de euro oamenilor săi de încredere din Macedonia, care mai apoi au luat legătura cu ultraşii de la Vardar Skopje.


Rusia finanţează, prin intermediul oligarhilor plantaţi în diverse ţări, mişcări anti-UE şi NATO, lasă de înţeles materialul publicat pe site-ul de investigaţii OCCRP, în colaborare cu buzzfeed.com

Potrivit aceleiaşi surse, Rusia încearcă cu orice preţ să blocheze expansiunea NATO. Ivan Savvidis a fost membru al Dumei de Stat de la Moscova şi este considerat unul din oligarhii apropiaţi actualei puteri de la Kremlin.

Interesant este că, în urmă cu doar câteva ore (marţi dimineaţă – n.r.), Vladimir Putin a transmis un mesaj dur, după ce au apărut zvonuri conform cărora Ucraina şi Georgia ar putea adera la NATO:

„Pentru noi reprezintă o ameninţare directă la adresa securităţii naţionale. Extinderea infrastructurii NATO mai aproape de frontierele noastre reprezintă o ameninţare, iar reacţia ar fi extrem de negativă. Când Uniunea Sovietică retrăgea trupele din Germania, ni s-a spus că ruşii trebuie să cunoască un lucru: că NATO nu se va extinde niciodată dincolo de frontierele Germaniei. În două valuri de extindere, acest lucru s-a întâmplat, în pofida posturii noastre. Nimănui nu i-a păsat de postura noastră”.

Unul dintre apropiaţii lui Savvidis a vorbit în numele oligarhului rus, la scurt timp de la apariţia materialului pe OCCRP: „Domnul Savvidis nu are nici cea mai mică legătură cu protestele din Skopje. În cursul zilei de astăzi va acţiona în judecată publicaţia respectivă, deoarece acuzaţiile respective sunt nefondate.”

Şi mai interesant este că patronul clubului Vardar Skopje este, de asemenea, rus. Sergey Samsonenko este un oligarh care finanţează atât echipa de fotbal, cât şi echipele de handbal ale clubului. Samsonenko e cunoscut pentru faptul că are o relaţie extrem de tensionată cu primul ministru macedonean Zoran Zaev.

Pistolarul de pe Toumba

Pe 11 martie, în timpul meciului dintre PAOK Salonic şi AEK Atena, rusul Savvidis a pătruns pe teren şi le-a cerut jucătorilor să meargă în cabine. Golul de 1-0 marcat de Varela în minutul 90 fusese anulat pe motiv de ofsaid. Patronul echipei antrenate de PAOK Salonic i-a cerut socoteală arbitrului, pe teren, iar în timp ce se agita, a simţit nevoia să-şi dea jos geaca. În acel moment s-a observat cum Savvidis avea asupra lui un pistol.

Jucătorii de la AEK n-au mai vrut să revină pe gazon după ce au aflat că Savvidis e înarmat. Comisia de Disciplină a dictat 3-0 la masa verde în favoarea oaspeţilor, care la finalul sezonului au cucerit şi titlul. PAOK a încheiat pe locul secund, iar Savvidis a primit o suspendare de trei ani din partea federaţiei.

Ulterior, într-o emisiune la DigiSport, Răzvan Lucescu i-a luat apărarea cu tărie oligarhului. Antrenorul român a invocat o conspiraţie a echipelor din Atena împotriva Salonicului şi a susţinut că apariţia lui Savvidis înarmat pe teren nu a fost nici neobişnuită, nici gravă, pentru că acesta avea permis de port-armă.

Momentul în care Savvidis, acum acuzat că finanţează cu sute de mii de euro mişcări anti-NATO şi anti-UE din Macedonia, a pătruns cu pistolul la brâu pe teren, la meciul PAOK - AEK

Sursa: prosport.ro


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

15.03.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Raportul lui Dorin R...

11.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cât de naivă e „șefa...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md