12:53:34 19.03.2024
Stiri

Reparații CAPITALE în 907 școli din cele 1 253 câte există în R. Moldova: Câți bani au alocat autoritățile

Social 19.07.2018 09:00 Vizualizări1217 Autor: Ziarul National
Reparații CAPITALE în 907 școli din cele 1 253 câte există în R. Moldova: Câți bani au alocat autoritățile
Poză simbol


În 907 instituții de învățământ secundar general din totalul celor 1 253 câte există în R. Moldova au loc, în perioada vacanței de vară, lucrări de reparație capitală.

Guvernul a alocat în acest scop peste 9,8 milioane de lei.

Totodată, prin Programul de asistență tehnică și financiară acordată Republicii Moldova de Guvernul României au fost renovate 845 de grădiniţe, a raportat în Parlament Valentin Crudu, șef de direcție al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, despre procesul de pregătire a instituțiilor de învățământ general pentru anul de studii 2018-2019.

„Se fac reparații capitale și curente, se asigură condiții igienico-sanitare, se pregătesc instituțiile către perioada rece a anului, se asigură cu cadre și materiale didactice. Se examinează asigurarea alimentării calitative a copiilor, se pregătesc autobuzele şcolare și se creează condiții de acces în edificii pentru elevii cu cerințe educaționale speciale. În acest scop, în anul în anul 2018 au fost alocate mijloace financiare în sumă de 9 831 624,9 mii de lei, inclusiv pentru învățământul general, pentru educaţia timpurie și pentru învățământul primar, secundar, complementar şi special”, a afirmat Valentin Crudu.

Lucrările de pregătire a instituţiilor de învăţământ, dar și a căminelor aflate în gestiune, urmează a fi finalizate până la data de 24 august curent.

Potrivit unei decizii aprobate ieri de Guvernul, pentru buna organizare a procesului educațional în noul an de studii 2018-2019, autoritățile administrației publice locale şi ministerele care au în subordine instituții de învățământ vor asigura baza materială și didactică, condiţiile igieno-sanitare, pregătirea instituţiilor pentru perioada rece a anului, precum și prevenirea situaţiilor de risc pentru copiii și angajații instituțiilor de învățământ.

Documentul prevede şcolarizarea obligatorie a tuturor copiilor în vârstă de 7-16 ani, restructurarea reţelei instituţiilor de învăţământ, incluziunea elevilor cu cerințe educaționale speciale și asigurarea transportării gratuite a copiilor şi a cadrelor didactice la instituţiile de învăţământ din localităţile rurale, pe distanţe ce depăşesc 2 km.

Totodată, va fi asigurată alimentarea gratuită a tuturor copiilor din clasele I-IV. În clasele V-XII, gratuit vor fi alimentați copiii din familiile social vulnerabile și elevii din instituțiile de învățământ din raioanele de est şi municipiul Bender, aflate în subordinea Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

În același timp, toți elevii din clasele I-IX vor primi gratuit manualele necesare, iar în clasele liceale de manuale gratuite vor beneficia copiii din familii defavorizate.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

15.03.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Raportul lui Dorin R...

11.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cât de naivă e „șefa...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md