Căpușele, atrase de oamenii care au această grupă sangvină

Căpușele sunt  atrase de oamenii care au   grupa sangvină A.  Concluzia aparține unui studiu realizat de cercetătorii din Cehia, care au demonstrat această predilecție a insectelor parazite care transmite boala Lyme.

Oamenii de știință de la Universitatea Masaryk din Brno au luat, pe lamele, mici probe de sânge din toate grupele (A, B, AB și 0), apoi au pus lângă ele un exemplar de căpușă de oaie (specia Ixodes ricinus).

Experimentul a fost repetat de sute de ori, pentru acuratețe. În 36% dintre cazuri – cele mai multe – căpușele s-au îndreptat spre lamelele cu picătura de sânge din grupa A, în timp ce în doar 15% din teste – cele mai puține – spre cele cu grupa B.

„Studiul demonstrează că grupa sanguină poate fi unul dintre factorii determinanți în hrănirea acestui tip de căpușă, informație care poate fi folosită pentru reducerea riscurilor de îmbolnăvire cu boala Lyme. Persoanele care au grupa sanguină A trebuie să ia măsuri suplimentare de protecție”, a arătat cercetătorul principal Dr Alena Zakovska, citat de DailyMailOnline și Doctorulzilei.ro.

Totuși, medicii avertizează că este foarte important să-ţi analizezi foarte atent orice parte a corpului după un picnic în natură sau după ce ai lucrat în grădina. Şi asta pentru că muşcăturile de căpuşe sunt, în general, nedureroase. Mulţi oameni chiar nu observă muşcăturile acestora şi nu vor vedea niciodată căpuşă.

„Dacă găsiţi o căpuşă, nu încercaţi să o extrageţi cu mâinile goale! Scoateţi-o cu ajutorul unei pensete, şi când o prindeţi, trageţi-o încet în sus. Dacă capul îi rămâne blocat în piele, scoateţi-l cu ajutorul unei pensete sterile. Nu turnaţi alcool şi nu încercaţi să-l ardeţi. Chiar dacă v-aţi asigurat că aţi scos căpuşă întreagă, mergeţi la medic cât mai repede”, avertizează specialiștii.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.