Venituri de aproape 10 miliarde lei, încasate de Serviciul Vamal în jumătate de an

În primul semestru al acestui an, Serviciul Vamal a dus la bugetul de stat 9 mlrd 664 mln. lei, cu 270 de milioane de lei mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Datele au fost prezentate în cadrul ședinței de bilanț privind activitatea Departamentului venituri și control vamal (DVCV).

Potrivit datelor, în primele șase luni ale acestui an, volumul exporturilor a crescut cu 16%, cifrându-se la 28 mlrd lei.

În același timp, valoarea mărfurilor exportate în baza declarațiilor de origine prezentate de către deținătorii statutului de Exportator Aprobat a crescut de aproximativ 3 ori, însumând 2 mlrd 776 mln lei.

Este important să continuăm promovarea acestor instrumente de facilitare a comerțului internațional, îndeosebi, în condițiile în care, aplicarea acestora contribuie și la creșterea economiei. Iar acest lucru este cel mai vizibil în cifre. Avem o creștere triplă a certificatelor de origine emise pentru titularii statutului de Exportator Aprobat, ceea ce a influențat pozitiv și exporturile”a menționat șeful Vămii Vitalie Vrabie.

El a solicitat accelerarea dezvoltării comerțului electronic, astfel încât producătorii autohtoni să poată accesa mai ușor piețele de desfacere externe.

Acțiunile la acest capitol mai vizează și crearea unor module care ar simplifica și tranzacțiile operate de întreprinzătorii mici și mijlocii, care exportă cantități moderate de produse. Pentru aceștia urmează a fi aplicat un concept simplificat de declarare, care ar exclude necesitatea contractării serviciilor unui broker vamal.

Directorul Serviciului Vamal a mai cerut asigurarea implementării controlului comun la frontiera moldo-ucraineană, precum și continuarea promovării acestui concept și pentru frontiera cu România. De asemenea, s-a atras atenția asupra respectării termenelor agreate pentru proiectul Twinning privind implementarea Noului Sistem Computerizat de Tranzit și a Ghișeului Unic.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.