/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/DOC/ Proiect de lege: ANRE ar putea modifica prețurile la carburanți o dată la trei luni

missing
18 iulie 2018, ora 13:49

Proiectul de lege prevede extinderea perioadei pentru stabilirea de către Agenția Naţională pentru Reglementare în Energetică a prețurilor plafon, de la două săptămâni la un trimestru și cu stabilirea dreptului ANRE de a ajusta prețurile plafon pe parcursul trimestrului doar în cazul devierilor mai mari de 10% a cotațiilor medii Platts raportate la cursul mediu valutar BNM.

Potrivit autorului, necesitatea acestor modificări și completări vin în urma impactului social sporit negativ ce a fost determinat de ultimele acte administrative ale ANRE de plafonare a prețurilor pentru comercializarea produselor petroliere principale, generând proteste în masă. „Aceste acte au fost contestate în interesele consumatorilor în instanțele de judecată competente”, se arată în nota informativă a proiectului.

Astfel, deputatul spune că la etapa actuală Agenția Naţională pentru Reglementare în Energetică urmează să modifice Metodologia formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere și să asigure un grad mai înalt de transparență în acest proces, însă la moment cea mai optimă soluție până la identificarea procedurii necesare este stabilirea trimestrială a prețurilor plafon. Totodată, în nota informativă a proiectului se menționează că, în cazul majorării constante a cotațiilor Platts, stabilirea trimestrială a prețurilor plafon va reduce din impactul social, comparativ cu stabilirea acestora odată la două săptămâni.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram