Alianța kurdo-arabă din Siria se pregătește de discuții cu regimul lui Bashar al-Assad

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Brațul politic al unei coaliții kurdo-arabe din Siria a anunțat luni că studiază crearea unei entități care să reprezinte teritoriile semiautonome ale kurzilor în negocieri cu puterea președintelui sirian Bashar al-Assad, relatează France Presse.

Legat de Forţele Democratice Siriene (FDS), o coaliţie de combatanţi kurzi şi arabi susţinută de Washington, Consiliul Democratic Sirian a început luni un congres de două zile în oraşul Tabqa din nordul Siriei.

„Unul dintre obiectivele acestui congres este formarea unei platforme pentru a negocia cu regimul”, a declarat un înalt responsabil al Consiliului Democratic Sirian, Hekmat Habib.

„Această platformă va reprezenta toate regiunile administraţiei autonome şi regiunile deţinute de FDS”, a adăugat el, fără alte detalii.

Congresul reuneşte 240 de personalităţi, responsabili ai teritoriilor semiautonome controlate de comunitatea kurdă, dar şi reprezentanţi ai opoziţiei aşa-numite „din interior”, tolerată de regimul de la Damasc.

De la începutul conflictului din Siria în 2011, comunitatea kurdă a obţinut o autonomie de facto în teritoriile aflate acum sub controlul său în nordul şi nord-estul ţării.

Ea a impus o administraţie semiautonomă asupra acestor regiuni, care reprezintă peste 27% din ţară, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

În teritoriile kurde se găsesc importante câmpuri petroliere, iar FDS controlează oraşul Raqqa, cucerit în octombrie 2017 de la jihadiştii grupării Stat Islamic (SI).

Cu sprijinul aliaţilor săi, Iranul şi Rusia, regimul sirian şi-a multiplicat victoriile asupra rebelilor şi jihadiştilor, până la recăpătarea controlului asupra a peste 60% din ţară.

„Am deschis prima portiţă pentru negocieri, deoarece majoritatea membrilor (FDS) sunt sirieni. Dacă acest lucru nu merge, ne vom elibera teritoriile prin forţă. Nu avem altă alegere”, a declarat preşedintele Bashar al-Assad într-un interviu televizat.

La puţin timp după aceasta, Consiliul Democratic Sirian a indicat că este gata să se angajeze în „discuţii necondiţionate” cu regimul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...