/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Sportivi în ring, criminali în afara lui. La ce etapă se află dosarele luptătorilor acuzați de omor

missing
17 iulie 2018, ora 08:48

Ion Şoltoianu este cel mai titrat sportiv moldovean din domeniul artelor marţiale. A fost campion al fostei URSS, campion european şi mondial la diferite genuri de sport de contact: box, lupte corp la corp, kickboxing sau muay thai. Pe lângă multiplele medalii câştigate la zeci de turnee internaţionale, Şoltoianu şi-a trecut însă „în palmares” şi două crime. Prima victimă a sportivului Ion Şoltoianu a fost Djambulat Pitula, cunoscut şi ca Djambat, aşa cum era numit de prieteni şi de cei din lumea interlopă. Într-o seară din 2003, Şoltoianu se afla în cazinoul hotelului Naţional. La un moment dat, în cazinou a intrat Djambulat Pitula, însoţit de Irina, fosta soţie a unui prieten de-al lui Şoltoianu, care decedaseră cu puţin timp înainte într-un accident rutier. Între Şoltoianu, pe de o parte, şi Djambulat cu Irina pe de alta, s-ar fi iscat un conflict verbal care a degenarat, soldându-se cu decesul lui Djambulat Pitula. Şoltoianu a fost trimis în judecată fiind acuzat de „Omor săvârşit în condiţiile depăşirii limitelor legitimei apărări”. Pe 12 iunie 2003, însă, a intrat în vigoare un nou Cod Penal al R. Moldova, care nu mai conţinea articolul în baza căruia era acuzat Şoltoianu. Astfel, instanţa de judecată a clasat dosarul lui Şoltoianu din 2003, acesta fiind eliberat.

La 8 ani distanţă, pe 19 septembrie 2011, fostul luptător a recidivat. Aflat la terasa unui restaurant din centrul Chişinăului, Şoltoianu l-a împuşcat mortal pe fostul poliţist şi om de afaceri Ion Stratulat. Şoltoianu a fost condamnat pe trei capete de acuzare: omor, păstrare ilegală de arme şi şantaj asupra omului de afaceri Ghenadie Calaraş, pe care l-a forţat, împreună cu alte persoane, să cedeze acţiuni dintr-o afacere cu cazinouri.

Crima din Codrii Orheiului

O altă crimă cu participarea unui luptător a avut loc pe 28 aprilie 2012 lângă restaurantul „Doi Haiduci” din Codrii Orheiului. Un grup de persoane, printre care şi campionul K1 Constantin Ţuţu, devenit între timp deputat, au participat la o altercaţie soldată cu focuri de armă şi cu un deces. Alexei Veretco, alias „Krasavcik”, a fost ucis pe loc, iar fostul poliţist Iurie Matcovschi, care era împreună cu victima, a fost rănit. Conflictul din codri a avut loc în urma unei bătăi declanşate în seara din ajun între Alexei Veretco şi Radu Andriţco, în faţa unei discoteci din Orhei. Veniţi în pădure ca să soluţioneze acel conflict, între membrii grupului de peste 10 persoane a lui Andriţco, printre care şi Constantin Ţuţu, pe de o parte, şi Veretco, venit împreună cu Matcovschi, pe de alta, a avut loc schimbul de focuri, fatal pentru „Krasavcik”.

După incident, pe numele mai multor participanţi au fost eliberate mandate de arestare, inclusiv pe numele actualului deputat democrat Constantin Ţuţu, toţi fiind daţi în căutare. Ţuţu, însă, a fost de negăsit. A apărut abia după ce magistraţii Judecătoriei Centru i-au schimbat măsura de arest, Ţuţu fiind trimis mai întâi în arest la domiciliu, iar ulterior lăsat în libertate, sub control judiciar.

La 6 ani de la acel incident, o singură persoană a fost condamnată, Ion Corcodel, care a admis că el a fost cel care l-a împuşcat pe Veretco. În schimb, deputatul Constantin Ţuţu a fost achitat, magistraţii Judecătoriei Orhei considerând că „fapta inculpatului nu întruneşte elementele infracţiunii”. Lui Ţuţu i-a fost restituită şi arma pe care o deţinea în momentul producerii crimei din Codrii Orheiului. La fel, au fost achitaţi şi ceilalţi participanţi.

Un tânăr ucis în bătaie şi doi sportivi reţinuţi

Cel mai recent caz de omor cu implicarea sportivilor, de asemenea profesionişti ai sporturilor de contact, s-a produs în noaptea de 18 spre 19 mai 2018, în faţa unui club de noapte din Chişinău. Sergiu Bejenari, de 30 de ani, originar din Orhei, a fost bătut crunt de sportivi, iar o săptămână mai târziu, pe 25 mai, a murit la Spitalul de Urgenţă. Abia după decesul tânărului, la o săptămână de la infracţiune, cazul a devenit public, partenera de viaţă a lui Serghei Bejenari descriind pe o reţea de socializare toate circumstanţele cazului. După ce subiectul a explodat în presă, autorităţile au reţinut doi suspecţi: luptătorii Aurel Ignat şi Mihai Pârgaru, care au primit şi mandate de arestare pentru 30 de zile. Ulterior, la sfârşit de iunie, acestora le-au fost prelungite mandatele de arestare. Tot atunci, procurorii anunţau că un al treilea suspect, Eugeniu Deliu, este dat în căutare internaţională. După finalizarea urmăririi penale şi acumularea tuturor probelor, cauza va fi remisă în instanţa de judecată. Dacă vina inculpaţilor va fi demonstrată, ei riscă până la 15 ani de închisoare.

Citește continuarea pe Ziarul de Gardă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram